Gemeente Veenendaal


Gemeente Veenendaal en Belastingdienst ondertekenen convenant Horizontaal Toezicht over nieuwe werkwijze


Donderdagmiddag 3 februari hebben de gemeente Veenendaal en de Belastingdienst een convenant getekend over een nieuwe manier van samenwerken. Namens de gemeente tekende wethouder Verloop en namens de Belastingdienst de heer Bakker, directeur Belastingdienst/ Utrecht-Gooi. Met dit convenant spreken de partijen af dat de gemeente de fiscale processen op orde heeft en haar vraagpunten vooraf open op tafel legt. Aan de andere kant stemt de Belastingdienst de controle hierop af.

Â
Samenwerken

De nieuwe samenwerkingsvorm met de Belastingdienst wordt âHorizontaal Toezichtâ genoemd.

Kernwoorden hierbij zijn wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie. Voor gemeente Veenendaal betekent dit concreet dat ze haar fiscale processen op orde heeft en vraagpunten vooraf open op tafel legt. Voor de Belastingdienst betekent dit concreet dat ze haar controle hierop afstemt en tijdig standpunten inneemt en nader toelicht. Afgelopen jaar is al ervaring opgedaan met de nieuwe werkwijze. Zo heeft de gemeente kort voor de aanbesteding van een specifiek bouwproject gevraagd of ze aansprakelijk gesteld kon worden voor belastingschulden van de aannemer. De Belastingdienst heeft toen rekening gehouden met de tijdsdruk en binnen zeer korte tijd haar standpunt bepaald. De gemeente kon daarop haar aanbestedingsvoorwaarden afstemmen.

Â
Hoe was het voorheen?

Bij de oude manier van werken hebben gemeenten fiscale processen minder goed op orde, is er nauwelijks vooroverleg en kan de Belastingdienst zelfs tot vijf jaar terug controleren. Dit soort controles kosten dan veel tijd doordat zaken precies moeten worden uitgezocht, kennis in de loop van de tijd verloren is gegaan en geen vertrouwen is opgebouwd tussen de gemeente en de Belastingdienst. Bovendien komen interpretatieverschillen over de juiste werkwijze achteraf aan de orde en kan de gemeente niet meer bijsturen. Dit alles geeft veel uitzoekwerk, discussie en kans op forse nabetalingen.

Â
Voordelen

Wethouder Verloop noemt de nieuwe werkwijze win-win; âDe gemeente heeft minder risicoâs op eventuele naheffingen en beter gebruik van de fiscale mogelijkheden. De Belastingdienst kan met deze werkwijze het toezicht efficiënter uitvoeren.â