Bonnefanten Museum Maastricht

Walldrawing #801: Spiral van Sol LeWitt te zien in het Bonnefantenmuseum

Vanaf 4 februari 2011

De spectaculaire muurschildering Walldrawing #801: Spiral van Sol LeWitt, in het bezit van het Bonnefantenmuseum na een schenking van de kunstenaar, is sinds vandaag weer in vol ornaat te bezichtigen in de koepeltoren van het museum.

Sol LeWitt is één van de invloedrijkste kunstenaars van dit moment en vooral bekend om zijn grootschalige 'wall drawings'. Aan de basis van elke 'wall drawing' van Sol LeWitt staat een exact geformuleerde opdracht, een beknopte werkbeschrijving zogezegd. Daarin zijn alle schilderhandelingen vastgelegd die zijn assistenten - vaak kunstenaars
- zo precies mogelijk opvolgen.

De muurschildering uit 1996 is nu voor de derde keer te zien in het Bonnefanten. De eerste keer was in 1996 en de tweede keer tijdens het 10-jarig bestaan van het gebouw in 2005.

De Spiral is een van de allergrootste projecten van Sol LeWitt en vergt voor het aanbrengen heel wat arbeidskracht, tijd en materiaal: 8 personen, waaronder 2 officiële assistenten uit New York en 6 kunstenaars uit Maastricht, hebben de hele maand januari aan de uitvoering van de muurschildering gewerkt.
Het begin werd gemaakt met het meetwerk om de coördinaten uit te zetten voor het plakken van de tape vanuit de nok van de toren. Vervolgens zijn de wanden twee maal zwart geschilderd waarna de tape voorzichtig werd losgehaald. De tussenafstand van de lijnen bedraagt telkens 10 cm, waarbij een totale lengte tape van 5,7 km is gebruikt. De totale oppervlakte van de lijnen komt hiermee op 472² meter met 143 omwentelingen.

Het hele wordingsproces van Sol LeWitt's Walldrawing #801: Spiral is op film vastgelegd als
onderdeel van een documentaire van Chris Teerink over het werk en de ideeën van Sol LeWitt. De film zal in de bioscopen te zien zijn en in een korte versie bij AVRO's Close-up worden uitgezonden. De film wordt geproduceerd door Doc.Eye Film Amsterdam. Een korte preview van de film is hieronder te bekijken.