LIOF


Herstructurering Bedrijventerreinen M-Limburg uit de startblokken

Op 28 januari j.l. hebben bestuurders van de Gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond, Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) en de Limburgse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen (LHB) met elkaar afgesproken dat ze in de regio de beoogde herstructurering van verouderde bedrijventerreinen aan gaan pakken. Daartoe zijn op hoofdlijnen procesafspraken gemaakt die in de komende periode nader worden uitgewerkt. Het kader voor de aanpak is vastgelegd in een uitgebreid onderzoeksrapport `Herstructureringsagenda Bedrijventerreinen Midden Limburg' dat tegelijkertijd is gepresenteerd en als richtinggevend is vastgesteld.

In 2010 is gewerkt aan de totstandkoming van de herstructureringsagenda Midden-Limburg. Hierbij heeft OML samengewerkt met gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond. Ook LHB is nauw betrokken bij dit traject vanuit haar verantwoordelijkheid verouderde Limburgse bedrijventerreinen te herstructureren. Dit heeft geresulteerd in een onderzoeksrapport dat is opgesteld door het adviesbureau BRO.

In het traject is voor 18 bedrijventerreinen beoordeeld in welke mate er sprake is van technische, economische, ruimtelijke en/of maatschappelijke veroudering. Ook is gekeken naar de aanwezigheid van verbeterplannen, marktinitiatieven, gemeentelijke prioriteitstelling en reeds beschikbare middelen. Vanwege de complexe opgave, mede ingegeven door de huidige marktsituatie, is prioritering in de aanpak van projecten noodzakelijk. Niet in de laatste plaats omdat erkend wordt dat alleen op die wijze met succes marktpartijen bij deze opgave betrokken kunnen worden, hetgeen voor een aantal herstructureringslocaties de enige oplossing lijkt. Welke bedrijventerreinen met prioriteit aangepakt dienen te worden, is dan ook niet enkel afhankelijk van de mate waarin ze verouderd zijn. Het samenwerken met marktpartijen en het combineren van lopende initiatieven, zoals bijvoorbeeld voortkomen uit de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML), is sterk van invloed op de prioriteit en de kans van slagen bij de herstructurering.

Afgesproken is dat LHB, OML en de Midden-Limburgse gemeenten in het vervolgtraject nauw blijven samenwerken op dit voor Midden-Limburg zo belangrijke beleidsterrein. De komende tijd zal nader onderzoek worden gedaan naar de bedrijventerreinen die op dit moment als prioritair zijn beoordeeld en worden financieringsmogelijkheden daarbij uitgewerkt. Voor enkele bedrijventerreinen zullen Masterplannen opgesteld worden, zodat de herstructureringspotentie duidelijk wordt. Een eerste concreet traject in deze is het Masterplan dat thans wordt opgesteld voor bedrijventerrein De Wolfskoul te Susteren.

Ook wordt in dit kader overleg gevoerd met de gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck (samen met Gemeente Leudal actief in het samenwerkingsverband Hoge Dunk) om te bezien of de scope naar een nog breder Midden-Limburgs perspectief kan worden gebracht.