Ingezonden persbericht


Persbericht

Koek en Zopie in bouwput Rokin bij mega betonstort

Uitkijkpunt Rokin tot middernacht geopend voor alle Amsterdammers

Wie altijd al een keer een grote betonstort van nabij heeft willen bekijken, krijgt daarvoor begin februari de kans in bouwput Rokin van de Noord/Zuidlijn. Naar verwachting gaan de bouwers van de Noord/Zuidlijn op vrijdag 4 februari een 3 meter dikke vloer storten recht onder het platform van het Ondergronds Uitkijkpunt bij de rode 'M' aan het Rokin. Een unieke kans voor belangstellenden om dit bijzondere karwei op de eerste rang te bekijken.

Speciaal voor deze gelegenheid zal het Uitkijkpunt die dag van 's ochtends vroeg tot middernacht open zijn en worden de belangstellenden verzorgd middels een Koek en Zopie-kraam in de 'M'.

Om de stort zo snel mogelijk te laten verlopen en daarmee de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken, gebruiken de bouwers twee betonpompen. Een betonstort van een vloerdeel (een zgn. moot) kan niet worden onderbroken om te spreiden over meerdere dagen, maar moet in één keer plaatsvinden om de kwaliteit van het beton te waarborgen. Ook wordt er aan de oostzijde een tijdelijk geluidsscherm geplaatst.

Het vloerdeel dat op 4 februari wordt gestort is 18 meter lang en 25 meter breed. De afgelopen periode zijn de bouwers van de Noord/Zuidlijn druk bezig geweest met het aanbrengen van de wapening (totaal gewicht circa 300 ton). Dit vloerdeel, moot 1, is samen met moot 14 het grootst van de in totaal 14 vloerdelen. Omwonenden, die direct aan de bouwput wonen, krijgen ter compensatie van de overlast hotelovernachtingen aangeboden. Uiteraard worden zij ook uitgenodigd om te komen kijken bij deze megaoperatie. Op het platform geven twee medewerkers continu voorlichting over de werkzaamheden.