Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakmensen

4 februari 2011, Utrecht

-----

CNV Vakmensen: Duurzaamheid, werkgelegenheid en opleiding centraal in cao-voorstellen Metaaltechniek

De onderhandelingen over een nieuwe Cao voor de Metaaltechniek beginnen op 16 februari. CNV Vakmensen heeft zijn voorstellen ingediend. Daarin staan duurzaamheid, werkgelegenheid en opleiding

centraal.

Op hoofdlijnen houden de voorstellen het volgende in.

Duurzaamheid

CNV Vakmensen is sterk voorstander van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarom wil de bond komen tot een Stichting Klimaat en Maatschappij. Ook wil de bond de aanwezige kennis bundelen in een kenniscentrum, een keurmerk voor individuele bedrijven invoeren en invoering van een collectieve open vrijwilligersdag.

Werkgelegenheid

CNV Vakmensen wil de sector aantrekkelijk maken, ook voor Wajongeren. Daarom wil de bond een pilot organiseren bij honderd bedrijven die elk minimaal één Wajongere in dienst nemen, afspraken maken over stageplaatsen voor BOL jongeren, gelijk loon voor gelijk werk (ook voor inleenkrachten), meer aandacht voor de positie van vrouwen.

Daarnaast wil de bond voor 58-plussers ontslagbescherming afspreken en hun overgangsrechten op vroegpensioen veiligstellen.

Opleiding en ontwikkeling

De bond wil komen tot jaarlijkse functioneringsgesprekken en het ontwikkelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Ook wil de bond een tweede scholingsdag invoeren die ook mag worden gebruikt voor dit POP. Tevens wil de bond het recht afspreken om eens per drie jaar een loopbaanadvies aan te vragen bij een professioneel bureau.

Ter verdere stimulering wil de bond de O&O-heffingen verhogen en een heffing invoeren om talenten op te leiden.

Inkomen en looptijd

CNV Vakmensen wil komen tot een cao met een looptijd van één jaar: van 1 april 2011 tot 1 april 2012.

De bond wil een loonsverhoging in zowel procenten als centen afspreken: 2,5 procent per 1 april 2011 met een minimum van ¤ 50,- per maand voor de lagere inkomens.

Veilig en gezond werken

CNV Vakmensen wil komen tot één Cao Veilig en Gezond Werken voor de hele sector. Ook wil de maatregelen afspreken om verzuim tijdig te kunnen voorkomen.