Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

RECRON maakt bezwaar tegen digitale meldplicht Kadaster

Als het aan Kamerlid Erik Ziengs (VVD) ligt hoeven recreatieondernemers zich niet aan te melden voor het digitale systeem van het Kadaster (Klic). Deze verplichting geldt sinds 1 juli 2010. Hij heeft hierover op 3 februari vragen gesteld aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. RECRON heeft stevig ingezet om deze zaak bij de Haagse politiek onder de aandacht te brengen.

Wie in Nederland in de grond gaat graven, moet dat melden bij de gemeente. Die onderzoekt vervolgens of op die locatie ondergrondse leidingen lopen. Ook meldt de gemeente de geplande werkzaamheden bij de netbeheerder. Pas dan verleent de gemeente al dan niet toestemming voor graafwerkzaamheden. Op die manier voorkomt men dat er graafschade ontstaat. Sinds 1 juli 2010 is dit systeem volledig gedigitaliseerd.

RECRON wil een uitzondering voor recreatieondernemers, omdat zij hun netten beheren vanuit de verantwoordelijkheid naar hun gasten. Voldoen aan deze wetgeving levert de volgende problemen op.
* Het digitaal in kaart brengen van het terrein conform de WION methode kost bedrijven heel veel geld (al gauw 25.000 euro voor een middelgroot bedrijf).

* De ondernemer kan geen boom (mechanisch) planten zonder dit te moeten melden.

* Zelfs als de ondernemer in een jaar niet graaft, moet hij dit 2x melden.

Kamerlid Erik Ziengs is zeer uitgesproken over de regel. âKleine ondernemers worden opgezadeld met torenhoge kosten, terwijl er geen enkel publiek belang mee is gemoeid.â

Het Kadaster schrijft zelf het volgende: âAlle netwerken met een veiligheidsrisico of een groot maatschappelijk belang zijn aangesloten op Klic-online. De netbeheerders die nog niet zijn aangesloten op het systeem beheren voornamelijk relatief kleine, lokale netwerken zonder veiligheidsrisico's bij beschadiging.â

Er is dus geen enkele noodzaak om deze lokale netwerken aan te sluiten. Daarom pleit RECRON bij de landelijk politiek om een uitzondering te maken voor kleine lokale netwerken zonder veiligheidsrisico (zoals recreatiebedrijven). Dit voorkomt regeldruk en hoge kosten voor de ondernemer.

Een uitwerking van het probleem en het standpunt van RECRON hierover vindt u ook in de 'position paper' in de bijlage.

Position paper RECRON WION voor recreatiebedrijven
Zie het origineel