Nederlandse Tafeltennisbond


Li Jiao en Li Jie hebben pittige loting bij Europese Top-12 in Luik 4-2-2011

Tafeltennissters Li Jiao en Li Jie hebben zaterdag bij de Europese Top-12 in het Belgische Luik een lastig programma. De loting op het provinciehuis van de stad koppelde titelverdedigster Li Jiao aan de Turkse Hu Melek en Elizabeta Samara uit Roemenië. Li Jie speelt tegen Daniela Dodean (Roemenië) en de Duitse Kristin Silbereisen.

Li Jiao (links) en Li Jie starten zaterdag bij de prestigieuze Europese Top-12. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

Vooral de 37-jarige Li Jiao, die zich driemaal (2007, 2008, 2010) tot winnares liet kronen, was niet gelukkig met de uitkomst van de loting. Ze begint (11:00 uur) tegen de Roemeense Samara, maar het uitzicht op de tweede partij tegen Hu Melek uit Turkije stemde haar niet vrolijk. De Arnhemse kwam pas tweemaal eerder uit tegen Hu en verloor zowel op de EK 2010 als onlangs nog in de ETTU Cup met haar clubteam Heerlen.

,,Van alle tegenstanders was dit degene die ik het minst graag wilde treffen in de groepsfase", reageerde de Nederlandse nummer één van de plaatsingslijst in het Palais Provincial direct na de uitkomst. ,,Ik ga vanavond in het hotel samen met bondscoach Chen Zhibin goed nadenken over mijn tactiek, zodat ik haar deze keer wel kan verslaan.''

De winnaar van de partij tussen Li Jiao en Samara speelt als eerste tegen Hu Melek, daarna is het duel tussen de verliezer en de Turkse.

Ook Li Jie aast op revanche bij alweer de 41e editie van het prestigieuze evenement. Die kans krijgt ze direct in haar openingsduel met Kristin Silbereisen. De Duitse was de 26-jarige Nederlandse de baas in hun laatste ontmoeting in 2010 bij de wereldkampioenschappen voor landenteams in het Russische Moskou.

,,Silbereisen kan goed omgaan met mijn verdedigende speelstijl'', kijkt Li Jie vooruit op het duel. ,,Het wordt dus een lastige opgave en ik schat mijn kansen op een plaats in de kwartfinales op fifty-fifty. Ook Dodean is één van de moeilijkere tegenstanders die ik kon treffen."

Bij de heren is door het afzeggen van de nummer één van de wereldranglijst Timo Boll en een aantal andere toppers een sterk gewijzigd deelnemersveld. Onder andere de Zweed Par Gerell en de Oostenrijker Robert Gardos mogen alsnog meedoen in Luik.

Europese Top-12, programma en loting

Groep A
zat 5 feb 11:00 uur: Li Jiao (Ned, 1) - Elizabeta Samara (Roe, 12) zat 5 feb 13:30 uur: Hu Melek (Tur, 8) - winnaar Li/Samara zat 5 feb 16:00 uur: Hu Melek (Tur, 8) - verliezer Li/ Samara

Groep B
zat 5 feb 11:00 uur: Li Jie (Ned, 4) - Kristin Silbereisen (Dui, 9) zat 5 feb 13:30 uur: Daniela Dodean (Roe, 7 ) - winnaar Li/Silbereisen zat 5 feb 16:00 uur: Daniela Dodean (Roe, 7) - verliezer Li/Silbereisen

Dames
Groep A: Li Jiao (Ned, 1), Hu Melek (Tur, 8), Elizabeta Samara (Roe, 12)
Groep B: Li Jie (Ned, 4), Daniela Dodean (Roe, 7), Kristin Silbereisen (Dui, 9)
Groep C: Shen Yanfei (Spa, 3), Viktoria Pavlovtisj (WRu, 6), Krisztina Toth (Hon, 10)
Groep D: Wu Jiaduo (Dui, 2), Li Qian (Pol , 5), Liu Jia (Oos, 11)

Heren
Groep A: Vladimir Samsonov (WRu, 1), Adrian Crisan (Roe, 7), Robert Gardos (Oos, 12)
Groep B: Alexei Smirnov (Rus, 4), Chen Weixing (Oos, 6), Kalinikos Kreanga (Gri, 9)
Groep C:Werner Schlager (Oos, 3), Bastian Steger (Dui, 8),Par Gerell (Zwe, 10)
Groep D: Dmitrij Ovtcharov (Dui, 2), Tiago Apolonia (Por, 5), Jean-Michel Saive (Bel, 11)

NTTB/HH