Nederlandse Tafeltennisbond


Tafeltennis en hockey werken samen aan Olympisch Plan 2028 4-2-2011

Het jaarlijkse Hockeycongres van de KNHB kende afgelopen weekend een bijzondere opening: in plaats van een hockey-onderwerp startten de hockeyers met een tafeltennisdemonstratie van KNHB-directeur Johan Wakkie en WK-tafeltennis ambassadeur Bettine Vriesekoop. Aanleiding voor deze bijzondere opening is de samenwerking die de KNHB en de NTTB aangegaan voor het Olympisch Plan 2028.

Zie ook de filmpjes op www.tafeltennis.tv

De KNHB ondersteunt in die samenwerking de NTTB in de promotie van de WK Tafeltennis 2011 (8-15 mei Rotterdam. Daarnaast gaan beide bonden na in hoeverre de NTTB de KNHB kan helpen met het project oog-hand coördinatie.

Tafeltennistafel voor hockeyverenigingen

Om te stimuleren dat hockeyverenigingen tafeltennis gaan inzetten, bood KNHB-directeur Johan Wakkie alle hockeyverenigingen afgelopen weekend een tafeltennistafel aan om in het clubhuis te plaatsen. Het clubhuis is voor alle hockeyverenigingen de ruimte waar spelers elkaar voor en na de wedstrijd ontmoeten. Daarnaast beschikken veel verenigingen over maatschappelijke functies in hun clubhuis met onder andere naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding of samenwerking met Plussport. Tafeltennis is een laagdrempelige en gezellige manier om contact te maken met anderen. Daarmee bevordert tafeltennis de sociale cohesie tussen mensen in een groep.

Beste tafeltennissende hockeyer 2011

Van 8-15 mei vinden de WK Tafeltennis plaats in Ahoy Rotterdam. De NTTB grijpt de WK Tafeltennis aan om vanuit de breedtesportambitie in het Olympisch Plan 2028 nieuwe doelgroepen te interesseren voor tafeltennis. De NTTB heeft daarom in samenwerking met de KNHB een concept ontwikkeld waarbij de NTTB hockeyverenigingen voorziet met informatie om in maart-april een tafeltennistoernooi te organiseren. De winnaars van deze toernooien zullen tegen elkaar uitkomen in een groot tafeltennistoernooi op 8 mei tijdens het WK Tafeltennis in Ahoy om de titel `beste tafeltennissende hockeyer 2011'.

Project oog-hand coördinatie

Tafeltennis en hockey kunnen elkaar versterken door sportspecifieke oog-hand coördinatie oefeningen vanuit het tafeltennis toe te voegen aan de lesstof van een hockeytrainer. Een verbeterde oog-hand coördinatie op jonge leeftijd levert voordelen op voor alle sporten waarin kinderen een voorwerp moeten raken met hun hand. Daarnaast heeft meer aandacht voor deze vaardigheid ook aantoonbaar resultaat op andere maatschappelijk belangrijke vlakken, zoals verkeersveiligheid, beter concentreren en beter leren en schrijfvaardigheid.

De NTTB is al ver met het thematiseren van dit onderwerp richting basisonderwijs en betrekt de KNHB graag in de resultaten. Daarnaast gaan de bonden bekijken welke oefeningen uit het tafeltennis ingezet kunnen worden tijdens de hockeyles om balvaardigheden zoals passen, hoge ballen vangen, en reactie/sticksnelheid te trainen.

De KNHB en de NTTB zijn mede tot dit initiatief gekomen, omdat zij het Olympisch Plan 2028 ondersteunen. De missie van Olympisch Plan 2028 is om met sport in de volle breedte heel Nederland naar Olympisch niveau te brengen. Dit kan onder andere bereikt worden door ervoor te zorgen dat minimaal 75 % van de Nederlanders, uit alle lagen van de samenleving, in 2016 regelmatig aan sport doet. Maar ook doordat Nederland in 2016 wereldwijd bekend staat om zijn grote ambitie en talent voor het organiseren van grote sportevenementen. Naast deze ambities kent het Olympisch Plan nog zes ambities, die uiteindelijk moeten bijdragen aan het besluit of Nederland in 2016 een BID gaat uitbrengen.

NTTB/HH