Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

FME-reactie op kabinetsbrief bedrijvenbeleid:
Kansrijk beleid mist Haarlemmerolie

Zoetermeer, 4 februari 2011 - FME omarmt de richting die het kabinet is ingeslagen om onze economische topgebieden internationaal te laten excelleren. FME ijvert voor samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Kamminga: "Het kabinet schaft de specifiek gerichte subsidies af. Ik begrijp dat wel, voor zover deze subsidies als 'mooi meegenomen' worden beschouwd. Subsidies moeten immers geen onderdeel vormen van de strategische besluitvorming van een bedrijf, maar de specifieke subsidies werken, als het erom gaat tot samenwerking te komen, wel als Haarlemmerolie."

Bedrijven zullen met de overheid en kennisinstellingen per topsector actieagenda's opstellen én uitwerken. Deze agenda's zullen vooral moeten worden beoordeeld op de bijdrage die zij leveren aan internationale excellentie en export. Een grote uitdaging is het aandragen van concrete oplossingen voor belemmeringen waartoe het kabinet uitnodigt; aanbestedingsregels en regeldruk zijn voorbeelden. Kamminga vindt het daarom "jammer dat er geen structurele hervormingen van de arbeidsmarkt worden aangekondigd."

Eén van de grootste knelpunten voor economische groei is het tekort aan vakbekwaam personeel. In dat licht bezien is er in de brief te weinig aandacht voor het beroepsonderwijs. In de agenda's zal het op zo een korte termijn niet mogelijk zijn tot noodzakelijke, structurele wijzigingen te komen.

Concluderend kan worden gesteld dat de brief voldoende uitdaging biedt om ermee aan de slag te gaan. Kamminga; "Als het kabinet straks de actieplannen goed weet om te zetten in beleid, dan biedt deze aanpak zeker kansen voor versterking van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse industrie."

----------


Ingezonden persbericht