Ingezonden persbericht


Persbericht

Tentoonstelling Mythen van het Atelier

4 februari t/m 8 mei 2011
Nijmegen, 20 januari 2011

George Hendrik Breitner, Meisje in witte kimono, 1894 (collectie Rijksmuseum Amsterdam)

Het atelier is een plaats die tot de verbeelding spreekt. Het is de ruimte waar verf, penseelstreken en doeken veranderen in kunst. Deze magische plek is met mythen omgeven. De tentoonstelling Mythen van het Atelier ontrafelt hoe deze mythen tot stand zijn gekomen. Aan de hand van schilderijen, tekeningen en foto's uit binnen- en buitenland van meesters als Breitner, Israëls, Toorop en Koekkoek onthult Museum Het Valkhof de geheimen van befaamde 19de eeuwse ateliers. In de tentoonstelling zullen ook authentieke kunstenaarsmaterialen en een atelierreconstructie te zien zijn. Mythen van het Atelier loopt van 4 februari t/m 8 mei.

Velen hebben een romantisch beeld van het atelier: de kunstenaar is een eenzaam genie en zijn atelier het laboratorium voor zijn creatieve geest. Dit imago stamt grotendeels uit de 19de eeuw toen kunstenaars op maatschappelijke en technische veranderingen reageerden door zichzelf en hun werk te presenteren als uitzonderlijk en verheven.

Hun ateliers werden daarbij op grote schaal gebruikt om het publiek van hun imago te overtuigen. Sommige schilders portretteerden zichzelf als losbandige bohemiens in kale zolderateliers om te benadrukken hoe zij slechts leefden voor de kunst. Anderen bouwden hun ateliers om tot ware kunstenaarspaleizen vol fraaie antiquiteiten, waarin zij hun rijke klanten passend konden ontvangen.

Modellen werden niet alleen geschilderd, maar werden soms ook gefotografeerd. George Hendrik Breitner gebruikte als voorbeeld voor zijn beroemde 'Meisje in witte kimono' (1894) door hem zelf gemaakte foto's van zijn favoriete model Geesje Kwak.

Museum Het Valkhof besteedt in de tentoonstelling Mythen van het Atelier extra aandacht aan kunstenaars die in Nijmegen en omgeving woonden en werkten, waaronder Hendrik Hoogers, Barend Cornelis Koekkoek en Jan Toorop.

Mythen van het Atelier is een samenwerking van Teylers Museum, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en Museum Het Valkhof.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl Open: dinsdag t/m zondag: 11-17 uur; op maandagen in korte vakanties. Kosten entree: 17 jaar en ouder ¤ 7,00; 4 t/m 16 jaar ¤ 3,50; 65+ ¤ 5,00; MuseuMuseumkaart gratis.

Einde persbericht




Ingezonden persbericht