Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 4 februari 2011

Kunsthal KAdE naar Eemhuis, poppodium De Kelder blijft in huidige zaal

Kunsthal KAdE wordt ondergebracht in het Eemhuis en poppodium De Kelder blijft op zijn huidige locatie. De beoogde uitvoeringszaal voor Scholen in de Kunst in het Eemhuis blijft achterwege. Dat voorstel staat dinsdag 8 februari 2011 op de agenda van De Raad van Amersfoort. De wijzigingen volgen op uiteenlopende ontwikkelingen bij de betrokken culturele organisaties en een herbezinning op de podiumcapaciteit in Amersfoort.

Burgemeester en wethouders van Amersfoort hebben vrijdag 4 februari 2011 ingestemd met het raadsvoorstel voor de wijzigingen in de culturele functies van het Eemhuis. Het financiële plaatje en de bouwplanning voor het nieuwe culturele complex aan het nieuwe Eemplein blijven overeind. In het Eemhuis komen dan kunsthal KAdE, Scholen in de Kunst, Archief Eemland en de bibliotheek.

Risicomanagement
Wethouder Mirjam Barendregt (Cultureel Klimaat): "De grote ambitie voor het culturele aanbod aan het Eemplein blijft overeind. We hebben met dit voorstel een ingewikkelde puzzel opgelost. Voor acute en sluimerende problemen en risico's zijn oplossingen gevonden. Juist in het kader van goed risicomanagement, een opdracht van de gemeenteraad bij het besluit op 16 februari 2010, een moeilijk, maar onontkoombaar voorstel dat we dinsdag met de gemeenteraad bespreken."

Podiumcapaciteit en bezuinigingen
Het voorstel hangt daarnaast samen met de herbezinning op de podiumcapaciteit en de komende bezuinigingen waar de gemeente voor staat. Binnen het programma Cultureel Klimaat moet 2,4 miljoen worden gezocht om uiteindelijk tot de invulling van de bezuinigingen te komen. "Met dit voorstel zorgen we ervoor dat een goede programmering van diverse culturele instellingen mogelijk blijft en dat gebouwen optimaal worden benut. Voldoende geld voor culturele programmering en producties is immers van groot belang voor een bloeiend cultureel klimaat in onze stad", aldus Barendregt.

Poppodium De Kelder
Poppodium De Kelder zou in het Eemhuis twee zalen in gebruik nemen. Maar de afgelopen periode is de zorg gegroeid dat de Stichting Cultureel Podium De Kelder de sprong naar het Eemhuis, gezien het huidige functioneren en de marktcondities die voor poppodia gelden, niet kan maken. Met het bestuur en de directie van De Kelder worden nu plannen opgesteld voor de toekomst, waarin de organisatieontwikkeling en verbetering van de huidige huisvesting (aan de Eemlaan) centraal staan. Voorzitter a.i. Kees de Wit: "Dit voorstel opent de weg naar een goed functionerend poppodium dat past bij de schaal en maat van de stad Amersfoort en waarin jongeren en vrijwilligers een goede plek vinden voor hun popambities."

Scholen in de Kunst
Het bestuur en de directie van Scholen in de Kunst heeft aangegeven dat Amersfoort beschikt over voldoende theaterzalen, waarbij het ICOONtheater (Vathorst) aan de uitvoeringsbehoefte voor scholen en amateurkunst kan voldoen. Scholen in de Kunst ziet de komst van KAdE daarnaast als een versterking voor het Eemhuis. "Voor het Eemhuis is KAdE een culturele partner van formaat. In de gezamenlijke programmering kan dat tot spannende publieksprojecten leiden. Poppodium De Kelder zal hoe dan ook samenwerkingspartner van Scholen in de Kunst blijven", zegt directeur Arie Keijzer.

KAdE
De museumstichting Amersfoort in C heeft duidelijk gemaakt dat KAdE in de huidige locatie (in het gebouw van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) met knelpunten kampt en wil daarom graag verhuizen. De verhuizing naar het Eemhuis moet niet alleen tot een betere situatie qua faciliteiten en expositieruimte leiden, maar ook tot een versterking van en meer synergie in het Eemhuis en voor het Eemplein. Uiterlijk 1 maart worden definitieve afspraken met Amersfoort in C gemaakt. Marco van Vulpen, interimdirecteur: "Amersfoort in C prijst zich gelukkig met deze ontwikkeling; het biedt een beter ontwikkelingsperspectief voor KAdE en daarmee past het in onze ambitie om de museale infrastructuur in onze stad weliswaar compacter, maar ook sterker te maken".

Archief Eemland
Directeur Alice van Diepen van Archief Eemland: "Het is even schakelen na jarenlang met het Poppodium te hebben gewerkt aan de invulling van het Eemhuis. KAdE heeft zich in korte tijd bewezen als interessante, vernieuwende culturele instelling. Ik ben enthousiast over deze creatieve oplossing die voor alle partijen mogelijkheden biedt."

Bibliotheken Eemland
Directeur Erno de Groot van Bibliotheken Eemland: "Een ingrijpende wijziging op een lopend traject. Het getuigt van moed om deze keuze op dit moment te maken. Met KAdE als partner ontstaan nieuwe mogelijkheden het concept van het Eemhuis als geheel sterker te profileren. KAdE is spraakmakend en in zijn kwaliteit van (inter)nationale allure. Er zal een mooie koppeling gaan ontstaan met de brede publieksfunctie van de bibliotheek."

RCE
Met de RCE en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wordt gesproken over de mogelijkheden om in de toekomst het gehele gebouw te betrekken danwel in overleg met de Rijksgebouwendienst te kijken naar een andere invulling c.q. het ontbinden van de huurovereenkomst met de gemeente, die voor in totaal 30 jaar gesloten was voor het gebruik van de huidige ruimten van kunsthal KAdE.

Bouw Eemhuis
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de bouw van het Eemhuis. Door op korte termijn een beslissing te nemen over de culturele functies in het complex, kunnen de beoogde ruimtes voor de uitvoeringszaal en De Kelder tijdig geschikt gemaakt worden voor de huisvesting van KAdE.

Noot voor de redactie,