Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

4 februari 2011

Stimulans voor schoon en duurzaam vervoer

De gemeenteraad heeft tijdens zijn vergadering van 3 februari de actieplannen schoon vervoer en goederenvervoer vastgesteld. In deze plannen staat hoe de gemeente schoon en duurzaam vervoer gaat stimuleren. De raad zet onder meer in op het gebruik van elektrische voertuigen en innovatie, vergroening en efficiëntie van het goederenvervoer. Hierdoor wordt onder andere de CO2-uitstoot verminderd. De raad stelde voor de realisering van deze plannen ruim 8 miljoen euro beschikbaar.

De raad reageerde positief op het 'Actieplan schoon vervoer 2010-2014'. Alle fracties, behoudens de VVD, stemden voor het plan. De VVD had bezwaren tegen de rol van de gemeente in het aanleggen van oplaadpunten voor elektrische voertuigen; deze fractie meent dat dit geen taak voor de overheid is, maar door de markt kan worden opgepakt. De VVD diende een motie in om de besparing die elektrische auto's het gemeentelijk wagenpark oplevert in te zetten voor de bezuinigingen. De motie werd gesteund door de SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht en Trots. Deze haalde dus geen meerderheid en werd verworpen. De PvdA diende met GroenLinks, D66, CDA, Stadspartij Leefbaar Utrecht en ChristenUnie een motie in voor het behoud van de elektrische bus op lijn 2 in de binnenstad. De wethouder nam deze motie over, waarna de motie werd ingetrokken. Het 'Actieplan goederenvervoer 2010-2015' werd unaniem aangenomen.

Mondelinge vragen Mopidi
De Partij van de Arbeid stelde, ook namens GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie, mondelinge vragen aan de burgemeester over de gang van zaken bij de arrestatie van de heer Mopidi. Volgens burgemeester Wolfsen heeft Burgerzaken gehandeld overeenkomstig het geldende protocol. Hij zegde toe het protocol opnieuw te bekijken, hetgeen zeker nodig zal zijn als gevolg van door de regering aangekondigde nieuwe regels. De PvdA gaf aan nog op de zaak te willen terugkomen.

SPvE Duurstedelaan vastgesteld
Ook stelde de raad tijdens zijn vergadering het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) Duurstedelaan vast. Vooral GroenLinks had kritiek op het participatieproces; het plan was al te ver klaar toen het werd voorgelegd aan omwonenden. De raad was wel tevreden over de inhoud van het plan en stemde unaniem in.

Meetnet Luchtkwaliteit met extra meetpunten
De raad nam het voorstel voor het meetnet luchtkwaliteit unaniem aan en stelde hiervoor een extra krediet van 250.000 euro ter beschikking voor de nog ontbrekende dekking. In het voorstel wordt de luchtkwaliteit op een aantal punten in Utrecht gemeten en wordt het verkeer op een aantal punten geteld. Naar aanleiding van behandeling in de commissie Stad & Ruimte paste de wethouder het voorstel nog aan: er komt een extra meetpunt rond de route Europalaan/Anne Frankplein.

Digitaal bezwaar maken
De raad nam het voorstel aan voor digitaal bezwaar maken. Hierdoor kunnen bewoners digitaal bezwaar maken via een voorgeschreven e-formulier. Het zal binnenkort ook mogelijk worden om met behulp van DigiD digitaal bezwaar te maken tegen diverse gemeentelijke belastingen. D66 had hierop aangedrongen.

Benoemingen
De raad installeerde David Ikkersheim als nieuw raadslid voor de VVD. Ikkersheim volgt Eveline Schell op die op 20 januari afscheid nam. De raad herbenoemde Watze de Boer als voorzitter van de Rekenkamer en Rob Bijl als lid van de Rekenkamer.




Gemeente Utrecht