Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

100 jaar China op de Kaap

De viering van het Chinees Nieuwjaar zal zaterdag 5 februari de aftrap zijn voor tal van activiteiten onder de noemer 'China op de Kaap'.

In 2011 is het honderd jaar geleden dat de eerste Chinezen naar Nederland kwamen. Om precies te zijn, juli 1911, toen Chinese zeelieden als stakingbrekers in Katendrecht werden geregistreerd. Zo ontstond in deze oude haven- en volkswijk van deelgemeente Feijenoord Europa's grootste Chinatown. In Katendrecht kwamen weldra de eerste logementen voor en door Chinezen, maar ook theehuizen, wasserijen, kapsalons, drogisterijen, speelhuizen, opiumkitten en toko's. Vanuit de boardinghouses ontstonden de eerste Chinese restaurants die al snel populair worden onder de Nederlandse bevolking. Toch is er heel weinig over die periode en over Chinese migranten bekend.

Herleving vroegere tijden
Werkgroep 'China op de Kaap' gaat daar verandering in brengen door Katendrecht tijdelijk om te toveren tot een hedendaags Chinatown, om vroegere tijden te doen herleven. Dit jaar worden verschillende culturele, artistieke, culinaire en educatieve activiteiten gehouden. Voor de Chinezen is het een terugblik, voor veel Nederlanders een kennismaking met de Chinese cultuur. Door de verhalen van destijds naar het heden te halen, wordt ook dit onderdeel van de Nederlandse geschiedenis nader belicht..

Tegelijkertijd wordt 'China op de Kaap' als start gezien van een nieuwe fase, waarbij er aandacht is voor de jongere generaties Chinezen die midden in de Nederlandse samenleving staan en een toekomst met meer samenwerking en uitwisseling tussen Chinezen en Nederlanders.

Programma
De aftrap op 5 februari 2011 is op het Deliplein, van 15.00 tot 18.00 uur. Een ieder is van harte uitgenodigd. Op www.chinaopdekaap.nl vindt u het complete programma.