Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 04-02-2011

FADO-ZANGERES MARIA DE FÁTIMA TE GAST IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 5 februari rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré. Publiek is van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam. Tussen 17.15 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· 'The Raven' is een project van de New Yorkse zanger en componist Lou Reed. Het project begon als een rockopera 'Poetry', daarna kwam er een dubbel-cd , waaraan David Bowie, Laurie Anderson en zanger Antony hun medewerking verleenden. Onlangs is daar het boek 'De Raaf' bijgekomen. 'De Raaf' is een reis door de surrealistische wereld van de grote Amerikaanse dichter en schrijver Edgar Allen Poe. Zanger, componist en schrijver Thé Lau (The Scene) vertaalde de teksten uit het Engels.

· Fado-zangeres Maria de Fátima werd in 1961 geboren in Lissabon. Op haar 12e nam ze haar eerste fado-album op, waarna in de jaren 70 vervolgens nog eens drie albums verschenen. Al op haar 14e won zij "Grand Noite de Fado", de belangrijkste prijs op het gebied van de Fado. Recentelijk bracht zij haar nieuwe Live CD uit. Ook won ze de top 2000 cover prijs voor haar versie van 'Zij gelooft in mij' ofwel 'Ele acredita em mim'.

· In 2007 stalen koperdieven een afgietsel van De Denker van Rodin uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Het beeld werd volledig verminkt teruggevonden en leek verloren. Maar het wonder geschiedde; De Denker is sinds kort weer te bewonderen. Jan Rudolph de Lorm, directeur museumzaken van Singer Laren, praat over de wonderbaarlijke restauratie van een monumentaal beeld. In zijn museum is tot 23 mei de tentoonstelling 'Rodin. De Denker denkt weer' te zien.

· De economische crisis treft iedereen, maar architecten hebben het extra hard te verduren. Een paar jaar geleden konden zij nog vrijuit experimenteren met grote budgetten. Nu zijn er minder opdrachtgevers en is het de kunst met weinig geld toch iets bijzonders neer te zetten. Architect Erick van Egeraat heeft met deze nieuwe werkelijkheid te maken en kan dan ook alles vertellen over de huidige stand van de architectuur.

· Beeldende Kunst recensent Hans den Hartog Jager bespreekt nieuwe tentoonstellingen, waaronder die van de Caldic Collectie in de Kunsthal.

· In de rubriek 'De 80 seconden van...' Floor Hofman, een 16-jarige singer-songwriter. De Volkskrant noemde haar al een hoogbegaafd multi-talent die beschikt over een onmiskenbare eigen stijl. In Opium is zij te horen met het nummer 'Keep trying’.

· In februari start Saint Amour, de literaire tournee rond liefde en begeerte. Dit jaar zal het geheel in het teken staan van de onbereikbare liefde. Van 8 tot 20 februari trekt de Saint Amour Karavaan langs negen verschillende theaters. Zoals elk jaar staan er grote namen als Remco Campert, Connie Palmen en Kees van Kooten op het programma. Komende weken zullen de literaire grootheden die meewerken aan Saint Amour te gast zijn in Opium. Deze week is dat Peter Buwalda. Onlangs werd Buwalda met zijn debuut roman, Bonita Avenue, genomineerd voor de Libris literatuurprijs.

· Uiteraard bespreekt ook deze week Cornald Maas de week op gebied van kunst en cultuur samen met Hans Smit. Dit varieert van toneelstukken die in première zijn gegaan tot aan de laatste nieuwtjes uit de wereld van kunst en cultuur.

Presentatie: Hans Smit
Publiek is van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam. Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.


---