Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AANVANG ONTWIKKELING SPOORZONE MET "TILBURG TALENTSQUARE"

Op 4 februari 2011 hebben door bemiddeling van LBB-Naber makelaars de partijen Gemeente Tilburg, TBV-wonen, VolkerWessels, Bouwbedrijf Van de Ven, de UvT en Cardan elkaar gevonden om hun plannen te ontvouwen aangaande de nieuwbouw in de Spoorzone te Tilburg. Het plan "Tilburg TalentSquare" bestaande uit 700 appartementen en 10.000 m2 commerciële ruimte is een initiatief dat uitstekend past in de toekomstige mobiliteitsbehoefte die partijen voorzien voor de toekomst. Zij denken hiermede een unieke propositie te verkrijgen in de studentenmarkt en het opleiden en klaarstomen van arbeidsmarktpotentieel voor de toekomst. Het plangebied omvat de percelen ingesloten tussen St. Ceciliastraat, Hart van Brabantlaan, Gasthuisring en de Spoorlijn Tilburg-Breda. Het gebied omvat 12.587 m2 met een ontwikkeling van 30.000 m2 en een totale investering van ruim 60 miljoen. De huidige zes grondeigenaren hebben een verkoopovereenkomst hiertoe gesloten met VolkerWessels en TBV Wonen. Het is de bedoeling van partijen om dit jaar nog aan te vangen met de bouwwerkzaamheden. De oplevering wordt verwacht in juni/juli 2013, net voor aanvang van het collegejaar 2013/2014.

Partijen hebben een gezamenlijke ambitie geformuleerd. Op de locatie moet in enkele jaren tijd een grootstedelijke ontwikkeling plaatsvinden met een landelijke uitstraling. Deze uitstraling wordt verkregen door een koppeling te leggen tussen Tilburg en het buitenland. Al snel worden de componenten wonen in relatie tot studeren en werken gevormd. Tilburg heeft een uitstekende Universiteit die steeds meer bekendheid krijgt en internationale erkenning. Dit betekent dat buitenlandse studenten in de komende jaren in toenemende mate voor korte of langere tijd een opleiding gaan volgen in Tilburg. Zij zoeken een internationale woonomgeving, waar ze gemakkelijk kunnen aarden en kunnen inburgeren in de studentengemeenschap. Om deze stroom te faciliteren is het van belang om internationale masters en exchange students, voor een half tot een jaar, een goede, veilige, betaalbare woning te garanderen. Buitenlandse studenten die voor een bacheloropleiding naar Tilburg komen in de leeftijd van 18-23 moeten een optimale huisvestingssituatie kennen, voor een langere periode (3-4 jaar)

Kenniseconomie en daarmee kennismigratie wordt een zeer belangrijk item de komende jaren. De komende jaren zullen gekenmerkt worden door een groot tekort aan technisch en medisch-technisch personeel. Dit tekort zal worden opgelost door het aantrekken van buitenlandse medewerkers. Daardoor ontstaat veel vraag naar huisvesting voor buitenlandse medewerkers (expats) die in Tilburg voor korte of langere tijd komen werken. Cardan is een bedrijf dat onder andere voorziet in de werving van kennismigranten. Tilburg is een ambitieuze stad met veel potentie om bedrijven binnen de stadsgrenzen te huisvesten. Een huidig tekort aan kenniswerkers staat deze vestiging thans nog in de weg.

De locatie ligt aan de Universiteitszijde van het Centraal Station. Aan de wandelroute moet een commerciële plint ontwikkeld worden die tegemoet komt aan een dergelijke grootstedelijke ontwikkeling. Door de planontwikkeling toe te spitsen op een volledig buitenlandse invulling met exchange students, expats en voorzieningen wordt invulling gegeven aan de ambities van de stad. De locatie aan de Hart van Brabantlaan wordt daarmee een locatie als eerste in Nederland waar buitenlandse studenten, kennismigranten samen wonen, samen werken. De kenniseconomie die Nederland voorstaat krijgt een belangrijke impuls. Er wordt een verbinding gelegd tussen enerzijds Tilburg met het buitenland en anderzijds tussen wonen, onderwijs en werken. Door het faciliteren van buitenlandse kenniswerkers bereikt de 6e stad van Nederland dat in toenemende mate buitenlandse bedrijven zich hier gaan vestigen. De UvT, TBV-wonen, Cardan, gemeente Tilburg, LBB-Naber en VolkerWessels bevinden zich in de bevoorrechte positie mee te mogen denken en werken aan een van de meest vooruitstrevende initiatieven van de afgelopen jaren.

Toelichting Persbericht

De afgelopen jaren is er nagedacht welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn voor het plangebied met betrekking tot functie en locatie in relatie tot de uitstraling die het plangebied zou moeten hebben. Sinds 2003 zijn de grondeigenaren met makelaar Naber in overleg om te komen tot een gewenste ontwikkeling. Begin 2009 werd dit versneld na het bereiken van een gemeenschappelijke visie door de TBV Wonen, de Universiteit van Tilburg, Cardan, de Gemeente Tilburg, VolkerWessels, Bouwbedrijf Van de Ven en makelaar Naber. Zij hebben gemeenschappelijk een verdere studie gedaan om te komen tot een voor alle partijen haalbare ontwikkeling.
Onderwerp van bespreking was vooral de uniciteit van de locatie en welke invulling een unique selling point kan vormen voor de stad Tilburg.

De deelnemers aan diverse bespreking sessies waren;
. UvT
o Mr Hein van Oorschot
o Mr Liesbeth Leijssen
o Prof. Dr. Philip Eijlander


. Cardan Holding B.V.
o Joost Eijkens


. Gemeente Tilburg
o Drs Marieke Moorman
o Ir. Joep Frenken
o Ir. Lucien Kuijsters
o Mr Peter Noordanus


. Volker Wessels / Bouwbedrijf Van de Ven
o Bert Horsthuis
o Jos Snoeren


. TBV Wonen
o Drs Rob Vinke


. LBB-Naber
o Mr Toine Naber

De ontwikkeling is verdeeld is;

. 700 appartementen voor buitenlandse studenten en kennismigranten
. 10.000 m2 kantoren/ commercieel

De Universiteit van Tilburg verwacht de komende jaren een groei van minimaal 500 buitenlandse studenten welke zij graag zouden bundelen op een locatie gelegen tussen de campus en het centrum van Tilburg. Uniek in het geheel is dat de UvT voor de buitenlandse student een studie kan bieden inclusief betaalbare woonruimte. Daarbij is het een groot voordeel dat deze internationale student door de ligging van het complex direct contact kan maken met de stad Tilburg en al haar belevingen.

Cardan is een arbeidsmarktintermediair die diverse doelgroepen in uiteenlopende omstandigheden naar werk toe wil leiden. Cardan gaat 1000 m2 kantoorruimte afnemen ten behoeve van de eigen back- en frontoffice werkzaamheden. Hierbij vervult de plint een belangrijke rol. Daarnaast opteert Cardan voor nog eens 1000 m2 commerciële ruimte alsmede plaatst zij in 200 appartementen kennismigranten die via haar werken.

Tilburg TalentSquare

In haar full servicegedachten worden diverse activiteiten van Cardan ondergebracht in het nieuw te ontwikkelen "Tilburg TalentSquare". De commerciële plint van het complex herbergt vier activiteiten op het gebied van Studenten Services. Zo zal een vestiging van Talentflex gehuisvest worden in het complex. Diverse consultants zullen de doelgroep Studenten begeleiden naar een flexbaan of helpen bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt na het afronden van de studie. Getracht zal worden om kennis, opgedaan in Tilburg, in en voor de regio Tilburg te behouden.

Daarnaast zal Cardan Travel Company haar deuren openen in het complex. In samenwerking met de NHTV te Breda wordt een reisbureau geopend voor goedkope en/of specifieke studentenreizen.

Het 3e concept wat zijn levenslicht zal zien in Tilburg TalentSquare is een eetgelegenheid voor studenten. Er zijn vergaande onderhandelingen met een Amsterdams restaurant van een zeer bekende Engelse televisie-kok. Het concept omvat ontbijt, lunch en diner tegen studentenprijzen. Voorwaarde is gezond eten qua Healthy food. Onder de naam Talentfood zullen diensten aangeboden worden. Gedacht wordt aan een restaurant met 100 zitplaatsen.

Talent Services is het vierde concept binnen Tilburg TalentSquare. Deze full-service studentenvoorziening zal diensten verrichten als studentenfacilitator. Bij aankomst van een student in Tilburg worden alle bankzaken, automatisering, verzekeringen, gemeentelijke voorzieningen als "one stop shopping" geregeld. Alle voorzieningen die een aangenaam en zorgeloos verblijf als student in Tilburg vereenvoudigen wordt bij Talent Service Center aangeboden. Als extra service staan fietsen ter beschikking die op bepaalde punten in de stad, de UvT, Avans en Fontys en natuurlijk bij Tilburg TalentSquare gratis kunnen worden meegenomen. Met een pas kan de fiets worden ontkoppeld en worden weggezet. In samenwerking met een grote fietsfabrikant kunnen 500 speciale herkenbare fietsen worden neergezet waarmee het mobiliteitsprobleem voor de buitenlandse studenten en bewoners van Tilburg TalentSquare geminimaliseerd wordt.

Naast genoemde concepten wordt bestudeerd of de studerende startende ondernemer een geschikte aanvulling is van de vele concepten welke in ontwikkeling zijn voor Tilburg TalentSquare.

Cardan gaat in eerste aanleg bijna 150 medewerkers huisvesten die zich bezig houden met payrollservices, uitzenden, detachering, werving en selectie, mobiliteit en employability.

Tilburg TalentSquare als onderdeel van Tilburg

Uitgangspunt voor de realisatie van genoemde concepten is dat de toekomstige arbeidsmarkt bijzonder veel behoefte heeft aan kennis. Kenmerk van de huidige situatie is dat er een stortvloed aan kennis uit Tilburg verdwijnt nadat een student haar of zijn opleiding afrondt. Door goede faciliteiten aan te bieden, creëer je voor de afgestudeerde student een prima gelegenheid om zijn/haar carrière in de regio Midden Brabant aan te vangen. Daarmee wordt de kennis voor de regio gewaarborgd en voorzie je in een toekomstige arbeidsmarktbehoefte. Cardan kan en wenst Tilburg TalentSquare te gebruiken om dit doel te realiseren. Als intermediair heeft zij de behoefte om werken, wonen en studeren aan elkaar te koppelen. Binnen Tilburg TalentSquare is het van belang dat de voorzieningen toegespitst worden op de behoefte van de kennismigrant. Zij zal derhalve voorzieningen in haar eigen ruimte creëren voor kinderopvang, expat-services, recruitment, horeca en vrijetijd om te zorgen dat kennismigranten zich snel thuis voelen in de regio en mogelijk behouden kunnen blijven als toekomstig kenniswerker voor de regio. Daarmee onderscheidt de regio Tilburg zich in positieve zin ten opzichte van andere regio's waar kennismigranten gefragmenteerd gehuisvest worden.

Realisatie

VolkerWessels is de ontwikkelaar van het gehele complex welke gerealiseerd zal gaan worden door het Tilburg aannemersbedrijf Bouwbedrijf Van de Ven. Eerder bouwde dit aannemersbedrijf ook de overzijde, de projecten "Hollandterrein" en "Het Laken". VolkerWessels heeft de intentie uitgesproken om zoveel mogelijk werkgelegenheid in Tilburg te behouden en wenst te werken met Tilburgse architecten en Tilburgse onderaannemers. Een intentie die de gemeente Tilburg met vreugde heeft ontvangen. Alle 700 appartementen zijn door LBB-Naber makelaars verkocht aan TBV-wonen en namens TBV-wonen heeft de makelaar een substantieel gedeelte afgezet bij de UvT. Voor LBB-Naber is het nu de opgave om het resterende commerciële gedeelte in de markt te zetten. Daarbij richt de makelaar zich primair op bedrijven of instellingen welke van toegevoegde waarde zijn voor "Tilburg TalentSquare".

TBV Wonen wordt de eigenaar van de te ontwikkelen appartementen en is daarmede een van de belangrijker studentenhuisvesters van Tilburg. De identiteit van TBV Wonen laat zich goed combineren met de ideologie achter het concept van Tilburg TalentSquare.

De gemeente Tilburg geeft aan zeer welwillend te staan tegenover deze innovatieve ontwikkeling op deze locatie. Het huidige vervallen aanblik zal binnenkort al worden verrijkt met een gewenste architectonisch aanwinst voor de stad. De gemeente heeft aangegeven alle benodigde procedures voortvarend ter hand te willen nemen.


---




Ingezonden persbericht