Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere - Belgisch rapport voor de Raad Mensenrechten

Datum: 04 februari 2011

Minister Vanackere is tevreden het Nationaal Rapport van ons land voor het Universeel Periodiek Onderzoek bij de VN Mensenrechtenraad binnenkort te kunnen voorstellen.

Het Universeel Periodiek Onderzoek (UPR, Universal Periodic Review) is een nieuw mechanisme waarvan de VN Mensenrechtenraad gebruik maakt om vierjaarlijks de situatie van de mensenrechten bij alle VN-leden door te lichten. Tijdens het UPR kunnen de andere Staten vragen stellen aan de Staat in kwestie en aanbevelingen formuleren (peer review mechanism). Hiervoor maken ze gebruik van drie rapporten: het door de Staat zelf opgemaakte rapport, het door de VN opgestelde rapport met de aanbevelingen van de VN-mensenrechtenorganen en het VN-rapport met de aanbevelingen van de NGO's. België vindt dit een heel waardevol mechanisme en neemt ook zelf ten aanzien van verschillende landen het woord naar aanleiding van de drie UPR-zittingen die jaarlijks plaatshebben.

Het opstellen van dit rapport werd gecoördineerd door Buitenlandse Zaken en is het werk van heel wat instellingen, onder meer de gedecentraliseerde overheden, onafhankelijke organismen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechten en de federale overheid. De burgermaatschappij werd van nabij betrokken bij elke etappe in de voorbereiding van het rapport. Het rapport vindt u hier: http://diplomatie.belgium.be/nl/Beleid/beleidsthemas/mensenrechten/