GroenLinks Afghanistandebat Grote tekst

Congres: Respect voor rol Kamerfractie in Afghanistandebat

Zaterdag 5 februari 2011, 13:13u -

Het GroenLinks-congres sprak vandaag in Utrecht haar respect en vertrouwen uit dat de Tweede Kamerfractie het besluit om de civiele politietrainingsmissie naar Afghanistan te steunen naar eer en geweten heeft genomen. Fractievoorzitter Jolande Sap is blij met deze uitspraak: "Het is goed om te horen dat GroenLinks-leden begrip hebben over de zorgvuldige wijze waarop de fractie steun heeft verleend aan de trainingsmissie".

Binnen GroenLinks wordt verschillend gedacht over de vraag of de civiele politietrainingsmissie een zinvolle missie is. Voor- én tegenstanders zijn het erover eens dat GroenLinks geen steun verleent aan offensieve missies met een militair karakter.

GroenLinks wil dergelijke interventies juist beëindigen en actief bijdragen aan de civiele opbouw van een veilige en democratische rechtsstaat van Afghanistan.

Een kleine meerderheid van de GroenLinks-leden sprak daarom treurnis uit over het feit dat de fractie met de missie naar Kunduz heeft ingestemd, zonder zich te verzekeren van steun van de achterban. Tegelijkertijd had het congres respect voor het optreden van fractievoorzitter Jolande Sap en de bijdrage die zij heeft geleverd aan de open politieke besluitvorming in de Kamer. De leden willen bovendien de eenheid in de partij bewaren.

Partijvoorzitter Henk Nijhof. "Dit congres laat zien hoe sterk GroenLinks is als partij. Er is ruimte voor verschillende opvattingen." Het partijbestuur zal zich de komende periode met de Kamerfractie inzetten voor versterking van de manier waarop de achterban betrokken wordt bij belangrijke onderwerpen: "We hebben de afgelopen week gezien hoe goed het is om korte lijntjes te hebben tussen fractie en leden. De regionale bijeenkomsten boden de mogelijkheid om in alle openheid en met respect met elkaar te discussiëren."

Volgens Sap blijft de Kamerfractie investeren in een groter draagvlak voor de politietrainingsmissie."De fractie gaat deze civiele missie heel scherp controleren in de Tweede Kamer en daarbuiten. Wij zullen daar de GroenLinks-achterban actief bij betrekken. Ik heb er vertrouwen in dat daarmee het draagvlak voor de missie zal toenemen."

Meer informatie:
Alles over de civiele politietrainingsmissie (dossier) Video: