KNHS

Zhivago, Amazing Star en IPS Bon Bravour VDL winnaars GMB hengstencompetitie
5 februari 2011
Zhivago - Theo Hanzon

1 | 2 | 3

's-HERTOGENBOSCH (KNHS/KWPN) - De vrijdagavond/dressuuravond van de KWPN Hengstenkeuring ging van start met de de KNHS/KWPN GMB Hengstencompetitie in de klasse Z/ZZ-licht. Zhivago was hierin met overmacht de beste. De zoon van Krack C (uit Orendy ster pref v.Jazz, fokker Pegasus Stables Bentelo) die werd gereden door Theo Hanzon, toonde zich met een prachtig front, goed gedragen en een hele stille aanleuning.

Met maar liefst drie negens voor stap, algemene indruk en exterieur, en een 9,5 voor de galop hield de hengst met overmacht zijn voorsprong en won niet alleen de proef maar werd ook eerste in de eindstand van de competitie. Goede tweede werd Presidents Wonderboy (Ramon uit Ibalia elite pref van Nimmerdor, fokker N. Beekman te Leeuwarden) onder Laurens van Lieren. Weliswaar zou de hengst iets meer achter door mogen treden en iets meer gedragenheid mogen tonen, maar hij toonde zich zeer expressief en meewerkend. Derde in de competitie werd Zucchero (v.Depardieu), vierde werd Zardando (v.Tango).

Dubbelslag

Het was de avond van ruiter Theo Hanzon vanavond. In de hengstencompetitie klasse M reed hij Amazing Star naar de overwinning, maar met I.P.S. Andretti behaalde hij de hoogste score van de dag. Een dubbele overwinning dus. Amazing Star liep een zeer overtuigende proef. Met slechts één 8 voor de draf, die misschien iets meer gesloten mocht zijn, maar verder louter 8,5-en en een prachtige 9 voor de galop, ging de zoon van Flemmingh (uit Thalia Vrouwe ster van Ferro, fokker M. Hendriksen-de Rijk te Lunteren en H. de Rijke uit Ede) naar een score van 85. Zijn meest directe concurrent Apache (UB40 uit Tolanda elite van Krack C, fokker A.A. van der Koppel te Wadenoyen, had iets last van spanning, wat zich met name uitte in de stap (7,5), maar zijn geweldige draf - waarvoor de jury maar liefst een 9,5 over had - en met zijn hoge score voor algemene indruk (8,5) kreeg Apache 83.5 punten, die hem de tweede plaats in de competitie opleverde. Beste paard van de dag was I.P.S. Andretti (Special D uit Ushi ster PROK van Sandro Hit, fokker C. de Kreij te Giessenburg. Met zeer veel uitstraling waarvoor hij een 9 kreeg voor de algemene indruk, maar ook zijn prachtige van nature zeer bergop gesprongen galop, waaarvoor de jury zelfs een 9,5 kwijt kon, kreeg hij een puntentotaal van 86.5, goed voor de derde plaats in de einduitslag van de competitie.

Spannende ontknoping

De hengstencompetitie klasse L eindigde in een spannende ontknoping. Op overtuigende wijze won de Johnson-zoon Breezer (uit Brieka keur pref prest van Sultan, fokker R.J.M. Schoenaker) de finalewedstrijd. Met vooral zijn goed van de grond gesprongen galop, waar de jury een 9 voor kwijt kon, kreeg hij 82.5 punt. De leider in de competitie, I.P.S. Bon Bravour (Painted Black uit Odette keur pref van Chronos, fokker W.J.M. van Beek te Schaijk) liet een iets onrustige verrichting zien. Desondanks waren zijn basisgangen goed voor achten (stap en draf) en een 7,5 voor de galop. In de draf toonde hij zijn extra zweefmoment. Zijn dagscore was 79, waarmee hij de competitieoverwinning veilig stelde. Briljant (Uphill uit Ruzelma ster van Darlington, fokker G.W. van Norel) mocht onder Emmelie Scholtens iets meer souplesse tonen om hoger te scoren, maar overtuigde in galop en scoorde voor zijn stap zelfs een 8.5. Het totaal was 77 punten, goed voor de derde prijs voor de dag, de tweede in de competitie.

Gelders paard

Vanavond werd ook de finale van de KNHS/KWPN GMB Hengstencompetitie voor de Gelderse paarden verreden. De hengst Wilson (Koss uit Metha keur pref van Cabochon, fokker K. van der Leijden te Hengelo (GLD) kwam onder Anita Berendsen aan de start op ZZ-licht niveau. De aansprekende hengst had wat last van spanning waardoor sommige onderdelen van de proef niet altijd even goed uit de verf kwamen. Desondanks kon de jury een mooie 8 kwijt voor de galop.
De door Sarah van Fessem gereden Alexandro P (koss uit Itilde keur pref van Satelliet, fokker H.J. en F.J. Peters te Stokkum) heeft een rijke voorhand en liet veel voorbeengebruik zien. Hij viel met name op in de zijgangen. Met een 9 voor de galop en 8,5-en voor de draf, de souplesse en gedragenheid en zijn functionele exterieur, kreeg hij 83.5 punt. Omdat ze allebei in hun eigen klasse liepen, werden beide hengsten geëerd met de eerste prijs.

Meer info zie: www.kwpn.nl

Foto's: www.melissen.net