GroenLinks februari Grote tekst

Toespraak Jolande Sap op congres 5 februari

Zaterdag 5 februari 2011, 17:15u - webteam

Partijgenoten,

Beste GroenLinksers. Ik vind het een enorme eer om in de voetsporen van Femke te mogen treden. Er zijn ongetwijfeld rustiger momenten om als fractievoorzitter te beginnen. Maar er is geen krachtiger politica om op te mogen volgen dan Femke.

Femke staat voor een tijdperk in de Nederlandse politiek. Ze nam in gure tijden het stokje over van Paul Rosenmöller. De Twin Towers waren tegen de vlakte gegaan. Pim Fortuyn werd vermoord. Later Theo van Gogh.

In al die jaren waren Nederlandse politici in verwarring, vooral die van de traditionele machtspartijen. Maar niet onze Femke. In de loop van die jaren is zij het politieke debat meer en meer gaan domineren. Ze maakte van GroenLinks een ideeënpartij op zoek naar macht. Koersvast was ze, het kompas gericht op de eerlijke verdeling van vrijheid.

Zij heeft het steeds opgenomen voor het individu. Voor de vrouwen die genoeg hebben van de dwang van de gewoonte en de wetten van kerk of moskee. Voor de mensen zonder werk die opgeborgen zitten in de stalen archiefkasten van de verzorgingsstaat. Voor de vluchtelingen uit Irak en Afghanistan of de vrouwen in Saudi-Arabië. En voor al die mensen die zich willen uiten in vrijheid, ook al kramen ze onzin uit.

Voor haar was vrijheid hét ideaal. Zij kwam op voor iedereen die zich wil ontworstelen aan de dwang van de gewoonte, de gemeenschap, de overtuiging van anderen. Juist in haar tijdperk, met de opkomst van het conservatieve populisme, is gebleken hoe kwetsbaar dat ideaal is. Juist in haar tijdperk was Femke een baken van scherpzinnigheid, een toonbeeld van politieke moed, een voorbeeld van optimisme.

Congres, zo kent u Femke. Wij waren allemaal trots als we aan de televisie ademloos de lijsttrekkersdebatten volgden. Tussen kibbelende partijmannen was zij de staatsvrouw. Als zij het woord nam, vielen de mannen stil.

Ik ken haar ook van achter de schermen. Om haar heen heerst er een prettige chaos. Ze had altijd zoveel te doen, veel te lezen, veel afspraken te maken. Daar kwam ze ook altijd iets te laat, ...of veel te laat. En ze was altijd boos als iemand anders nog een beetje later kwam.

Maar ze was steeds gericht op het politieke resultaat. Op het krijgen van een meerderheid voor een wetsvoorstel, op het binnentikken van een motie, op meer invloed voor GroenLinks, en een plek aan de onderhandelingstafel.

Vorig jaar zomer was het zover. Toen hebben we samen onderhandeld over PaarsGroen. Wat heb ik toen van je genoten, Femke, en veel van je geleerd. Samen in de auto naar Den Haag. Ik zat net met mijn croissantje en krantje op de achterbank of jij draaide het raampje open. Sigaretje aan, telefoon uit de tas, bellen, twitteren, smssen. Met veel papier om je heen, notities, rapporten. De laatste opdrachten en vragen aan de medewerkers doorbellend. En samen spreken over de inzet van de gesprekken van die dag.

Als ze aan de onderhandelingstafel zat, wist Femke precies wat ze wilde. Congres, als er iemand de kunst van het woord verstaat, dan is het Femke. Ik zag de bewondering in de ogen van de mannen aan tafel. Want het is niet moeilijk om Femke te bewonderen.

Maar de mannen durfden niet. Ik denk dat ze gewoon bang voor je waren. Je zou de echte première van het kabinet zijn geweest.

Femke jij bent een voorbeeld voor mij, voor GroenLinks, voor Nederland. Ik mis je. Dank je wel.
Congres. We gaan campagne voeren. Er staat veel op het spel bij de provinciale statenverkiezingen. De machtspartijen domineren nu het provinciale bestuur. Het CDA zit in 11 van de 12 provinciebesturen en gaat ongetwijfeld zwaar verliezen. Gaan ze dan om de macht te behouden ook op provinciaal niveau met de VVD en de PVV besturen? Hoofddoekjes verbieden in provinciehuizen? Is dat de toekomst van Nederland?

Ik wil meer GroenLinks in de provincies. Zodat Brabant gaat zorgen voor gezonde landbouw en een einde maakt aan de megastallen. En Utrecht nieuwe tramlijnen en fietspaden krijgt, in plaats van een veertienbaanssnelweg door Amelisweerd. Zodat in Noord-Holland Amsterdammers gebruik kunnen blijven maken van goed stads- en streekvervoer.

Maar er staat nog meer op het spel. Veel mensen maken zich zorgen om dit kabinet. Zij begrijpen niet dat VVD en CDA met de PVV zijn gaan regeren. Dankzij Rutte en Verhagen zit Wilders in het torentje. Dit kabinet staat niet in de zon van de toekomst, maar in de verduistering van het pessimisme. Dit kabinet kiest voor schijnoplossingen.

Ik wil meer brein en minder branie. Ik bied mensen liever perspectief dan dat ik ze bang maak. Ik wil echte oplossingen voor echte problemen. Als onze energiebronnen uitgeput raken, moeten we investeren in schone energie. Als de dierziektes om zich heengrijpen en de risico's voor de volksgezondheid steeds zichtbaarder worden, moeten we een einde maken aan de bio-industrie. Als de vergrijzing voor de deur staat en steeds meer ouders willen werken, moeten we de wachtlijsten voor de kinderopvang eindelijk wegwerken. Wij Groenlinksers laten ons niet afleiden door symboolpolitiek. Ons beduvel je niet met kernenergie, animal cops of een boerkaverbod.

Rutte roept op om rechts te stemmen. Op welke partij maakt hem niet uit. Hij ziet blijkbaar weinig verschil tussen VVD, PVV en CDA. Dat moet veel CDA-ers pijn doen. Dat doet mij pijn.

De vraag is: halen VVD, CDA en PVV een meerderheid in de Eerste Kamer? Als ze die niet halen, dan zijn de laatste dagen van dit kabinet geteld. Ook dát is de inzet op 2 maart.

Congres. Nederland is geen Wildersland. Nederland is Femkeland. Een land van mensen die betrokken zijn bij de samenleving. Een land van mensen die iets willen maken van hun toekomst. Zoals het Afghaanse meisje Sahar dat medisch specialist wil worden. Of de kok Pierre Wind die zich met passie inzet voor zijn VMBO-leerlingen. En al die groene ondernemers die zich niets aantrekken van het lamlendige kabinet. Zij zijn zelf op zoek naar innovatie en duurzaamheid. Nederland is een land van ambitieuze mensen, bedrijven en organisaties. Van mensen met moed, passie en betrokkenheid.

Al die mensen willen meer GroenLinks in het bestuur. Daarvoor gaan we samen campagne voeren. Met al onze kandidaten in de provincie. Met Tof als onze lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Wij gaan een einde maken aan het gemor en gemopper. Er is genoeg tijd verspild aan rechtse piketpalen en symboolpolitiek. Nederland heeft meer GroenLinks nodig. Video: