Ingezonden persbericht


Toneelgroep Maastricht speelt Verhalen uit het Weense Woud

Op zaterdag 5 februari 2011 gaat de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Maastricht,Verhalen uit het Weense Woud van Ödön von Horváth, in première. Een regie van artistiek leider Arie de Mol voor de grote zaal. De première vindt plaats in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht. Aansluitend toert de voorstelling t/m zaterdag 2 april 2011 door Nederland en België.

In Verhalen uit het Weense Woud volgen we de lotgevallen van een aantal kleurrijke bewoners van een rustig winkelstraatje in een willekeurige stad. Tegen de achtergrond van een politiek en economisch wankele tijd zoeken ze rust in de natuur, fortuin in de loterij of vertier in de nacht. En gretig storten ze zich in geflirt en blinde liefdes, die de kilte van de straat moet doen vergeten.

Marianne runt samen met haar vader een feestwinkel. Ze valt als een blok voor de charmeur Alfred en verbreekt onmiddellijk haar verloving met de slager en buurman Oscar. Na deze impulsieve beslissing stapelen alle betrokkenen fout op fout, met verstrekkende gevolgen.

In dit stuk uit 1931 over bange mensen in labiele tijden schetst Von Horváth een wereld die in hoog tempo aan het veranderen is. Zijn figuren balanceren tussen droom en daad, hun denken is vaak naïef, hun handelen onbeholpen. Hij laat zien hoe ieder afzonderlijk mens in al zijn kwetsbaarheid met het leven ploetert, zonder in somberheid te vervallen. Zijn stukken zijn met compassie geschreven en ondanks alle tragiek uitbundige vieringen van het leven. Het is precies die combinatie van wreedheid en feestelijkheid die regisseur Arie de Mol zo aanspreekt in het werk van Von Horváth (1901-1937). Hij regisseerde eerder Kasimir en Karoline en Italiaanse nacht en vertaalde Geloof Liefde Hoop van deze schrijver.

Als altijd bij De Mol speelt live muziek een belangrijke rol. In Verhalen uit het Weense Woud speelt en zingt de complete cast van acht acteurs ook een scala aan levensliederen.

Vorig seizoen trad Arie de Mol aan als artistiek leider van Toneelgroep Maastricht en kreeg lovende recensies voor zijn regies van Vijand van het volk van Ibsen en De opgaande zon van Heijermans.

tekst Ödön von Horváth

regie/vertaling Arie de Mol

spel Jack Vecht, Gitta Fleuren, Gusta Geleijnse, Reinier Demeijer, Lore Dijkman, Freek den Hartogh, Martijn van der Veen, Bram De Win

decor- en kostuumontwerp Theo Tienhooven

lichtontwerp Gé Wegman

muziek Ruud van der Pluijm

Toneelgroep Maastricht verbeeldt het tijdloze verhaal van de ploeterende mens en zijn verlangen naar houvast. Muzikaal en ontregelend. Hartstochtelijk gebracht.