Ingezonden persbericht


Agora en Cine-Utopia organiseren 'Japan Film Festival'

Het Filmtheater Lelystad en Agora organiseren op 5, 6 en 7 februari, in samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, het 'Japan Film Festival'. Cine-Utopia, het filmtheater van Lelystad, is de initiatiefnemer van dit festival dat plaatsvindt in het Agora Theater en Bioscoop Utopolis. Filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij maar liefst vier speelfilms die in woord en beeld diverse culturele aspecten van een van de grootste industrielanden ter wereld, Japan, onder de aandacht brengen. Op zaterdag 5 februari opent een vertegenwoordiger van de Japanse ambassade op feestelijke wijze het 'Japan Film Festival' in het Agora Theater.

Zaterdag 5 februari
Om 19.30 uur vindt in het Agora Theater de feestelijke opening van het filmfestival plaats. De opening wordt verricht door een vertegenwoordiger van de Japanse ambassade. Daarnaast is er gelegenheid voor een bezoek aan de Japanse informatiemarkt. Om 20.00 uur speelt de film 'Nobody Knows'. Een hartverscheurend drama over vier Japanse kinderen die door hun moeder worden achtergelaten in een klein appartement in Tokio. De film wordt ingeleid door Japan-kenner Pieter Wielinga.

Zondag 6 februari
Vanaf 13.00 uur is er de mogelijkheid tot het bezoeken van de Japanse informatie in het Agora Theater. De prachtige tekenfilm 'Spirited Away' is om 13.30 uur te bewonderen. Een fantastische animatiefilm over een familie die in een verlaten pretpark terecht komt. 'Spirited Away' won maar liefst 35 prijzen en sleepte 19 nominaties in de wacht, waaronder de Oscar voor Beste Buitenlandse Tekenfilm (2003) en Beste Film Cinekid (2002). Na de pauze, om 16.00 uur, start de film 'The Mourning Forest'. Een dramatische film over twee mensen die op hun tocht door een groot bos geconfronteerd worden met het verlies van hun nabestaanden. Beide films worden ingeleid door Pieter Wielinga.

Maandag 7 februari
Afsluiter van het festival is de film 'Departures', maandag om 20.15 uur in Bioscoop Utopolis. Een ontroerende film over een cellist die zijn baan verlies en een nieuwe accepteert als begrafenisondernemer in de veronderstelling dat hij reisleider wordt. Dat wordt hij ook, maar in een andere betekenis. Een prachtige film over de mens op het grensgebied van leven en dood. 'Departures' won maar liefst 32 prijzen en 6 nominaties, waaronder de Oscar voor Beste Buitenlandse Film (2009). De film wordt ingeleid door Julius Wolthuis, voorzitter van het Filmtheater Lelystad. De ontvangst is om 19.30 uur.

Japanse informatiemarkt en Haiku Workshop
Tijdens het Film Festival in Agora zijn er diverse organisaties aanwezig die zich in stands presenteren rondom het thema Japan, waaronder een bonsaikweker, een origamigroep, ikebana (Japanse bloemsierkunst), haiku's (Japanse dichtkunst), temari ballen, Japanse kalligrafie en Judovereniging IJsselmeer. De FlevoMeer Bibliotheek Lelystad verzorgt van 3 januari tot 7 februari thematafels met talrijke boeken over Japan. Op zaterdagmiddag 5 februari om 14.00 uur dragen Lelystadse dichters haiku's voor en verzorgen zij een workshop voor iedereen die haiku's wil leren schrijven. Ook is er een workshop origami. De toegang is gratis.

Toegangsprijs
Voor zowel de zaterdagavond, zondagmiddag als maandagavond is de toegangsprijs E 8,- per persoon. Op de zondagmiddag is het ook mogelijk één film te zien (E 5,- per persoon). Agora abonnementhouders betalen slechts E 7,-. Donateurs van het filmtheater betalen E 6,-.

Reserveren
Kaarten voor 'Nobody Knows', 'Spirited Away' en 'The Mourning Forest' zijn te bestellen aan de theaterkassa van het Agora Theater (ma t/m za van 14.00-17.00 uur en op voorstellingsavonden van 14.00 -20.30 uur) of telefonisch op 0320-239 239. Kaarten voor 'Departures' zijn verkrijgbaar aan de kassa van Bioscoop Utopolis of telefonisch op 0320- 226 562.


---- --