Bijzondere schoolplaten van Lummel in Woerden


Woerden, 20110118 -- Op het schoolplatencongres van 5 februari in Woerden wordt de complete serie van Lummel getoond. Lummel was een bekend negentiende eeuwse onderwijzer en tekenaar uit Utrecht. Hij tekende ruim 150 schoolplaten en verzorgde hiervoor ook het commentaar. Naast de tentoonstelling is ook een markt georganiseerd en worden enkele lezingen gehouden.

De glasblazer en Naarstigheid. Twee voorbeelden van bijzondere schoolplaten die  te zien zijn tijdens de tentoonstelling in Woerden. Verzamelaar Jos Beerens neemt zijn collectie Lummelplaten mee. `Deze schoolplaten zijn van de eerste serie in 1857,'aldus de trotse Jos Beerens.  Jos' eerste schoolplaat was Zoetwatervissen van Koekkoek. Al snel breidde hij zijn verzameling uit. Schoolplaten werden regelmatig vervangen door nieuwere versies. `... Ook in de Lummelplaten zie je platen met minuscule verschillen maar ook platen met grote verschillen.' Verschillen zijn nu juist interessant voor verzamelaars.

Het congres wordt georganiseerd door Stichting ABC Midden Nederland en vindt plaats in het gebouw van het Minkema College aan de Steinhagenseweg te Woerden. Wilt u het unieke congres bezoeken, geef u dan op via de website www.abc-mn.nl

Stichting ABC Midden Nederland





Ingezonden persbericht