Ingezonden persbericht


Persbericht, 31 januari 2011

Projektorkest Twintigste Eeuw viert 10-jarige bestaan met reeks concerten

Projektorkest Twintigste Eeuw viert in februari 2011 haar 10-jarige bestaan met een reeks concerten in Amersfoort (5 februari), Utrecht (12 februari) en Amsterdam (13 februari). Het orkest staat onder leiding van Rob Vermeulen. Ter gelegenheid van dit lustrum heeft het orkest gekozen voor een gevarieerd programma. Topstukken uit het Nederlandse repertoire van de 20e eeuw worden gecombineerd met een van de grootste en meest meeslepende symfonieën uit de Russische 20e eeuwse school. De drie werken dateren allen uit de vroege jaren 1950.

Programma

* Symfonisch Scherzo - Henk Badings

* Altvioolconcert - Hans Henkemans ns (solist: Esther Apituley)
* Symfonie nr. 10 - Dmitri ri Sjosjtakovitsj

Het Symfonisch Scherzo van Henk Badings is een schitterend muziekbouwwerk van prachtige instrumentale details, met intimiteit en vuurwerk. Henkemans' altvioolconcert wordt gezien als een van zijn beste stukken. De solopartij wordt vertolkt door de Nederlandse alvioliste Esther Apituley. Werk van componisten Badings en Henkemans werd tijdens hun leven regelmatig uitgevoerd. De laatste jaren zijn deze componisten echter minder op programma's te vinden. Met de uitvoering van deze werken zet Projektorkest Twintigste Eeuw beide componisten opnieuw op de kaart. We sluiten ons programma af met de tiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Het stuk wordt in zijn omvang, architectuur en emotionele lading wel vergeleken met de grote Russische romans. Projektorkest Twintigste Eeuw is dan ook trots dit werk nu te presenteren.

Projektorkest Twintigste Eeuw voert grote symfonische twintigste-eeuwse werken uit, die vanwege hun omvang en bezetting niet regelmatig te horen zijn. Onze bijna honderd musici vinden het juist een uitdaging zich deze werken binnen een relatief korte repetitieperiode van zes dagen eigen te maken. De orkestleden zijn allen zeer ervaren: goede amateurs, conservatoriumstudenten en (semi)professionele musici uit heel Nederland.

Dirigent Rob Vermeulen is dirigent van diverse (kamer)koren waaronder het Bachkoor Nijmegen. Daarnaast is hij als hoofdvakdocent koordirectie verbonden aan het Utrechts Conservatorium.

Esther Apituley (altviool)
Esther Apituley begon als twaalfjarige met vioolspelen. Vrij snel daarna stapte zij over op de altviool. Ze deed eindexamen bij Misha Geller aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en volgde lessen bij Bruno Giuranna aan de Hochschule Für Musik in Berlijn. Sinds 1990 is zij actief als solist,o.a. bij het Metropole Orkest en het Radio Kamerorkest. Zij is de oprichter van het Amsterdam Viola Quartet en initiatiefneemster van de stichting Viola Viola.

Concertdata:
Zaterdag 5 februari 2011 20.15 uur Xaveriuskerk, Amersfoort 15,- / 17,50 Zaterdag 12 februari 2011 20.15 uur Geertekerk, Utrecht 15,- / 17,50 Zondag 13 februari 2011 14.30 uur Beurs van Berlage, Amsterdam 17,50

Kaartverkoop:
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.projektorkest.nl en (voor het concert in Amsterdam) via de Beurs van Berlage www.beursvanberlage.nl