Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 03-02-2011

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 5 februari
Radio 1 - 11.04 uur

CORNIELJE (VVD), VAN DE DONK (CDA) EN TICHELAAR (PVDA)

TE GAST IN TROS KAMERBREED

Over ruim een maand zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. TROS KAMERBREED besteedt daarom de hele maand februari aandacht aan de provincies, de Statenverkiezingen en de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Want de leden van de Senaat worden gekozen door de Provinciale Statenleden.

Zaterdag 5 februari zijn drie commissarissen van de Koningin te gast: Clemens Cornielje (Gelderland), Wim van de Donk (Noord-Brabant) en Jacques Tichelaar (Drenthe). Ze zijn alledrie lid van een politieke partij, respectievelijk VVD, CDA en PvdA. Ze zijn voorzitter van zowel het College van Gedeputeerde Staten als van Provinciale Staten, maar ze staan boven de partijen en zijn ook niet gekozen door de burger.

Kees Boonman en Margriet Vroomans praten met hen over de taken van de provincie, over hun eigen rol als commissaris, over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen uit het regeerakkoord, en over de verkiezingen. Draaien de komende verkiezingen om thema's die actueel zijn in de provincie, zoals de omstreden bouw van megastallen in Gelderland en Noord-Brabant en de mogelijke opslag van CO2 in Drenthe? Of zullen ook deze keer landelijke thema's en politici het beeld bepalen, vooral omdat het kabinet graag een meerderheid in de Eerste Kamer wil behalen?

Vier jaar geleden nam minder dan de helft van de kiezers de moeite te gaan stemmen. Hoe gaan de commissarissen proberen de opkomst te bevorderen? De vraag is daarbij of mensen zich wel betrokken voelen bij de provincie waarin ze wonen en of de commissarissen zich daar zorgen over maken.

Voor meer informatie: www.troskamerbreed.nl.