Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

4 februari 2010

Aftrap provinciale statenverkiezingen PvdA Noord Nederland.

In het Friese Bakkeveen is morgen, zaterdag 5 februari, om 13:30 het officiële startschot van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen voor de PvdA in het noorden van Nederland. Het startschot is niet alleen het begin van de campagne in noord Nederland, maar ook de start van een sponsorloop voor de Voedselbanken in deze regio. Daarnaast zullen de lijstrekkers van de drie noordelijke provincies en Job Cohen het convenant '10.000 banen voor Noord Nederland' ondertekenen.

Sponsorloop.
Onder aanmoediging van Job Cohen en Marleen Barth zullen een flink aantal partijleden, onder wie Lea Bouwmeester, Ed Groot, Jeroen Recourt, Pierre Heijnen en de Drentse lijsttrekker Eddy Veenstra hun best doen om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Aan het begin van deze middag zal Job Cohen spreken. Na de sponsorloop maakt de lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth bekend hoeveel er is opgehaald.

Convenant
De lijsttrekkers van de drie noordelijke provincies William Moorlag (Groningen), Hans Konst (Friesland), Eddie Veenstra (Drenthe) en fractievoorzitter Job Cohen zullen zaterdag het convenant '10.000 banen voor Noord Nederland' ondertekenen.

10.000 banen voor Noord Nederland: 'Samen kunnen we het!' In de noordelijke drie provincies hakken de gevolgen van het rechtse bezuinigingsbeleid er extra hard in. Ondernemers zijn terughoudender over het economisch herstel en de bouw en de groothandel worden zwaar getroffen door omzetdaling. De werkloosheid in Noord-Nederland ligt nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde, al is door stevig regionaal in te grijpen de afgelopen vijftien jaar dit verschil kleiner is geworden. Het huidige kabinet dreigt nu echter met vergaande maatregelen deze effecten snel om zeep te helpen. Regiogelden worden feitelijk afgeschaft en een deel van het verlies aan banen in de bouw en industrie komt niet meer terug. Het tekort aan banen voor lager opgeleiden wordt hierdoor groter. Een daling van werkgelegenheid die onevenredig hard neerkomt in Noord-Nederland vanwege de verdergaande centralisatie.

De Partij van de Arbeid lanceert daarom een alternatief plan voor de economie van Noord-Nederland. We maken jaarlijks 80 miljoen euro vrij om te versterken waar Noord-Nederland sterk in is en waar volgens ons kansen liggen: in energie, in watertechnologie en in toerisme.

We investeren hiervoor in deze periode 400 miljoen euro. Dat geld halen we niet zomaar ergens vandaan, maar maken we vrij door de renteaftrek te beperken voor bedrijven die winstgevende ondernemingen hebben opgekocht en daarnaast ook nog eens de rente op die overnamesom mogen aftrekken. In plaats van een fiscale miljoenensubsidie aan vluchtige opkoopbedrijven (private equity fondsen) die goochelen met grote schulden, trekken wij dat geld uit voor de echte economie, om echte banen te creëren. Van deze maatregel was naast de PvdA ook het CDA in het vorige kabinet altijd voorstander van. Omdat wij willen dat we sterker uit de crisis komen en omdat we de veroorzakers daar aan bij mogen dragen en niet alleen gewone gezinnen. Die sociale investering draagt bij aan werkgelegenheid en groei voor Noord Nederland. Ons doel: 10.000 extra banen voor Noord Nederland. .
Bakkeveen
Bakkeveen ligt op het punt waar de drie noordelijke provincies samen komen, het adres is Conferentieoord Nieuw Allardsoog, Jarig van der Wielenwei 6.



Ingezonden persbericht