Schoolplatencongres


Schoolplaten: het collectieve geheugen van Nederland

WOERDEN, 20101223 -- Stichting ABC Midden Nederland organiseert op zaterdag 5 februari 2011 te Woerden een congres en beurs met als thema schoolplaten. Het congres biedt een gevarieerd informerend programma en een schoolplatenmarkt.

Drie gerenommeerde sprekers geven een inleiding over de ontstaansgeschiedenis en de verzamelwaarde van schoolplaten. De sprekers J. Thijssen (UU), R. Jansma (UvA) en J. Dane (Nationaal Onderwijsmuseum) zullen ieder vanuit hun vakgebied een bijdrage leveren. Daarnaast zal er een doorlopende schoolplatenmarkt plaatsvinden. Deelnemende antiquariaten zijn onder andere Antiquariaat De Kantlijn en Antiquariaat Quaeckernaeck. Verder zullen Tom Mensink (catalogus Schoolplaten Nederland) en Jos Beerens (verzamelaar) een bijdrage leveren.

Inleiding 1: Voorlopers van volksschoolplaten en hun rol bij de organisatie van aanschouwelijk onderwijs.

'Iedereen die niet al te lang na WOII geboren is, heeft nog wel wandplaten aan de muur van klaslokalen zien hangen. Vooral tussen 1900 en 1950 zijn er vele series op de markt gebracht. In de voorgeschiedenis van deze wandplaten speelden de veel kleinere schoolprenten of handplaten een grote rol. In deze inleiding komen de belangrijkste schoolplatenseries aan de orde die de overgang markeren van handplaten naar wandplaten, met name de vroege schoolplatenseries van Berend Brugsma en Hendrik Jan van Lummel (vooral de periode 1840-1880): de aandacht die zij gaven aan de opbouw van hun series, weerspiegelde hun denkbeelden over de organisatie van aanschouwelijk onderwijs. Daarnaast wordt ingegaan op nog vroegere platenseries die het werk van Brugsma en van Van Lummel hebben beïnvloed.' J. Thijssen.

Inleiding 2: "Wandplaten in de negentiende-eeuwse onderwijspraktijk".

'Berend Brugsma, een Groninger onderwijsman, geeft in 1839 een serie platen uit voor het aanschouwelijk onderwijs. Daarmee wil hij het kind goed leren waarnemen en duidelijke voorstellingen laten krijgen, want voorstellingen zijn de basis voor begrippen. Begrippen zijn de grondstof voor denken. Ik laat zien hoe hij de platen in de klas gebruikt en waarom zijn aanpak wezenlijk vernieuwend is. Er is een directe lijn van deze platen naar die van bijv. Van Lummel, Jetses, Walstra, Ligthart en Scheepstra.' R. Jansma.

Inleiding 3: Cornelis Jetses (1873-1955) - Illustrator van het nostalgische Nederland?

'De in Groningen geboren illustrator Cornelis Jetses leeft voort in het collectieve geheugen van de Nederlandse bevolking. Zijn tekeningen van de plattelandskinderen Ot & Sien en zijn illustraties voor de 24 schoolplaten bij de lesmethode "Het volle leven" (4 delen, verschenen vanaf 1906) van de pedagoog Jan Ligthart zijn nog altijd geliefd bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Jetses' tekenwerk wordt in de 21ste eeuw door winkelketens als Kruidvat nog altijd in hoge oplages verkocht. Dit duidt op nostalgie: verlangen naar een Nederland van weleer. Maar over welk Nederland hebben we het dan? En hoe komt het dat Jetses' tekenwerk zo nostalgisch oogt? En wat was de oorspronkelijke bedoeling van zijn schoolplaten?' J. Dane

Aanvullende informatie zoals omschrijving van de inleiding, cv's van de sprekers en informatie over de deelnemers zal vanaf november op de website worden geplaatst.

Datum: zaterdag 5 februari 2011
Locatie Minkema College
Adres: Steinhagenseweg 3a
Toegang:
Passe-partout ¤20.00 p.p
Schoolplatenmarkt (v.a. 12.30 uur) ¤5,00 p.p

Organisatie: Stichting ABC Midden Nederland
www.abc-mn.nl
info@abc-mn.nl





ingezonden persbericht