Congres-en Studiecentrum VNG

Financiële effecten


7 februari - Tilburg, 9 februari - Den Haag, 14 februari - Assen, 28 februari - Deventer


* Introductie

* Programma

* Inschrijven

De VNG en het ministerie van Infrastructuur en Milieu he VNG_nieuw_copy(1).jpg bben een onderzoek laten doen naar de oplopende tekorten bij gemeenten op grondexploitaties. Onderzoeksbureau Deloitte komt in dit onderzoek tot de conclusie dat alle gemeenten in totaal een nadeel van minimaal EUR 2,4 miljard kunnen verwachten! Een aantal gemeenten komen hierdoor in ernstige financiële problemen . De VNG organiseert samen met de Vereniging van Grondbedrijven vier regionale bijeenkomsten voor wethouders RO en financiën, en managers grondzaken en projecten over de financiële effecten van de crisis bij gemeentelijke grondbedrijven. De uitkomsten van de regionale bijeenkomsten worden gebruikt bij de verdere uitwerking van het bestuursakkoord Rijk-VNG dat momenteel wordt voorbereid.

Datum en locatie

De regionale bijeenkomsten worden gehouden op:


- Maandag 7 februari Zuid-Nederland: Tilburg
- Woensdag 9 februari West-Nederland: Den Haag
- Maandag 14 februari Noord-Nederland: Assen
- Maandag 28 februari 2011 Oost en Midden-Nederland: Deventer

Doelgroep

De bijeenkomsten zijn uitsluitende bedoeld voor wethouders RO en Financiën en hoofden Grondzaken, hoofden projecten, controllers en planeconomen bij gemeenten.

Kosten

Deelname aan de regionale bijeenkomst is EUR 177,50 per deelnemer exclusief btw. Dit is inclusief koffie, thee en afsluiting met een broodmaaltijd. Iedere deelnemer ontvangt een exemplaar van het onderzoeksrapport van Deloitte.

Inhoudelijk programma

Tijdens de bijeenkomst presenteert Deloitte de resultaten van het onderzoek en mogelijke oplossingsrichtingen. Daarnaast wordt tijdens iedere bijeenkomst ingegaan op de aanpak van een of meerdere gemeenten. In deelsessies kunnen de ervaringen van uw gemeente worden ingebracht en van deskundig commentaar worden voorzien. Ook is er een deelsessie over de toekomstige oplossingen. De vragen die aan de orde komen tijdens regiobijeenkomsten zijn:

* Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de tekorten op de grondexploitaties?

* Hoe staat het er voor met de grondexploitatie(s)?
* Welke mogelijkheden zijn er om, om te gaan met mogelijke tekorten ook in relatie tot het opstellen van de jaarrekening 2010?
* Welke mogelijkheden zijn er om de grondexploitatie en uw jaarrekening 2010 aan te passen?

* Welke mogelijkheden zijn er om de grondexploitatie weer gezond te maken ?

Plenair programma

Drs. Frank ten Have en drs. Hakan Celik van Deloitte Real Estate Advisory schetsen de omvang van de problematiek bij de gemeentelijke grondbedrijven. Duidelijk is dat het onvermijdelijk is om fors af te boeken op planexploitaties. Het beeld is somber, maar welke oplossingen kunnen nodig zijn in de toekomst?

Met medewerking van managers grondzaken en projecten wordt op project niveau toegelicht hoe gemeenten in de afgelopen maanden om zijn gegaan met de herzieningen van plannen.

Deelsessies
In twee deelsessies vertellen gemeenten welke effecten optreden bij ingrijpende herzieningen: minder woningen en kantoren, lager uitgiftetempo, geen of weinig opbrengststijging. Er is in deze sessies voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen. In één deelsessie wordt nagedacht over toekomstige oplossingen: meer maatwerk, ketenintegratie, aanpassing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), inschakeling investeerders.


14.30 - 15.00 uur

Ontvangst met koffie en thee


15.00 - 15.15 uur

Presentatie Deloitte over resultaten onderzoek


15.15 - 15.45 uur

Model Grondexploitatie met de "knoppen" om aan te draaien


15.45 - 16.00 uur

Vragen en Discussie


16.00 - 16.30 uur

Pauze


16.30 - 18.00 uur

Deelsessies


18.00 - 19.00 uur

Afsluiting met "soep en broodje"

Alle bijeenkomsten vinden plaats in gemeentehuizen en bij de VNG. Het programma en de plenaire sprekers zijn tijdens alle bijeenkomsten gelijk. Alleen de deelsessies met de gemeentelijke voorbeelden worden verzorgd door de wethouder en het hoofd Grondzaken van de gastgemeente.

Inschrijven

U kunt zich aanmelden via deze inschrijflink

Datum en locatie

De bijeenkomsten worden gehouden op:Maandag 7 februari Zuid-Nederland: Tilburg Woensdag 9 februari West-Nederland: Den Haag Maandag 14 februari Noord-Nederland: Assen Maandag 28 februari 2011 Oost en Midden-Nederland: Deventer

Doelgroep

De bijeenkomsten zijn uitsluitende bedoeld voor wethouders RO en Financiën en hoofden Grondzaken, hoofden projecten, controllers en planeconomen bij gemeenten.

Kosten

Deelname aan de bijeenkomst bedraagt EUR 177,50 per deelnemer exclusief btw. Dit is inclusief koffie, thee en afsluiting met een broodmaaltijd. Iedere deelnemer ontvangt een exemplaar van het onderzoeksrapport van Deloitte. Indien uw gemeente een speciaal kenmerk op de factuur vereist, dient u dit bij uw inschrijving aan te geven.

Voorwaarden inschrijving

Ongeveer een week voor de eerste cursusdag ontvangt u per post een bevestiging met een routebeschrijving. Uw inschrijving is bindend. Registratie in verband met de Wet bescherming persoonsgegevens is aangemeld bij het CBP op 24 juli 2002, meldingsnummer m-1026707.

Annuleren of wijzigen

Wilt u uw aanmelding annuleren of wijzigen, dan kunt u dat doen door in te loggen en naar 'mijn inschrijving' te gaan. Bij verhindering kan uw plaats worden ingenomen door een vervanger. Dit kunt u per e-mail aangeven aan cs-vng.nl

Tot 14 dagen voor de bijeenkomst kunt u kosteloos annuleren, daarna is het volledige inschrijfgeld verschuldigd. Bij annulering kan uw plaats wel worden ingenomen door een vervanger.

Inlichtingen

Congres- en Studiecentrum VNG
Usha Patandin
t. 070 - 3738458
e. usha.patandin@vng.nl