Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Uruzgan: Achter de schermen van de Nederlandse oorlogsjournalistiek

door M&C

Studium Generale

07 februari 2011 | 20:15 uur
plaats: Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183B, Delft

door Joeri Boom

De moderne journalistiek laat zich voorstaan op haar onafhankelijkheid en kritische vermogen. Juist in tijden van oorlog, als normvervaging en propaganda op de loer liggen, is dat van groot belang. Maar hoe verliep de verslaglegging van de Nederlandse oorlogshandelingen in Uruzgan (2006 â 2010)? Was het gros der verslaggevers werkelijk zo onafhankelijk als je zou mogen verwachten?

Boom reisde de afgelopen jaren elf keer naar Afghanistan. In âAls een nacht met duizend sterrenâ doet hij openhartig verslag van zijn belevenissen in Uruzgan, waar hij zowel onafhankelijk als embedded bij Defensie werkte. Met dit boek toont Joeri Boom de donkere kanten van de oorlogsjournalistiek en heeft hij een discussie losgemaakt over de kwaliteit van Nederlandse oorlogsverslaggeving. In deze lezing vertelt hij over de dilemmaâs van oorlogsjournalistiek die hij aan den lijve ondervond, en waarover verslaggevers doorgaans zwijgen.

Joeri Boom is verslaggever voor weekblad De Groene Amsterdammer en werkte als freelancer voor onder meer Nieuwe Revu, AD en Radio 1. Sinds 1998 bezocht hij geregeld conflictgebieden, waaronder Kosovo, Darfur, Irak en Afghanistan.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â