Gemeente Zwijndrecht

Asbest vrijgekomen bij brand in Heerjansdam

zaterdag 5 februari, 05:15 uur

Door een brand die vrijdagavond 4 februari uitbrak is een schuur aan de Dorpsstraat in Heerjansdam in de as gelegd. De bijbehorende woning is ook zwaar beschadigd geraakt door het vuur. De brand ontstond kort na acht uur. De brandweer sloeg groot alarm, maar was zo goed als machteloos tegen de storm die het vuur aanwakkerde. Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen. Wel is er asbest vrijgekomen. De deeltjes zijn verspreid bij de achterliggende woningen en kassen in de richting van de Molenwei. Deze deeltjes worden de komende dagen opgeruimd.

Geen activiteiten Develruiters en Kynologenclub

In het gebied is ook een aantal (sport)verenigingen gevestigd. Gisterenavond heeft de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (voorheen Milieudienst) een eerste inspectie gedaan naar neergekomen asbestdeeltjes in het gebied van deze verenigingen. Bij deze inspectie is in de omgeving van de verenigingen niets aangetroffen. Het was echter donker en het kan zijn dat er vanwege de windrichting toch asbestdeeltjes terecht zijn gekomen bij deze locaties. Zaterdagmorgen om 9 uur wordt nogmaals een inspectie bij daglicht gedaan.

De gemeente heeft de Develruiters en de Kynologenclub Zwijndrecht, die direct in de windrichting lagen, geadviseerd zaterdagochtend 5 februari geen gebruik te maken van de velden. Gewacht moet worden op de resultaten van het onderzoek van de omgevingsdienst bij daglicht. Pas wanneer er geen deeltjes worden aangetroffen kunnen de activiteiten weer worden gestart.

Tennisvereniging Heer Jan en voetbalvereniging Heerjansdam

De activiteiten van de tennisvereniging Heer Jan en de voetbalvereniging Heerjansdam kunnen gewoon door gaan. Vanwege de windrichting tijdens de brand is de kans op asbestdeeltjes op deze locaties zeer klein.

Bij deeltjes bellen

Woont u in de directe omgeving en signaleert u zelf mogelijk asbestdeeltjes? Neemt u dan direct contact op met de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op telefoonnummer 078-7708599. Asbestdeeltjes zijn te herkennen als vezelachtige grijze of zwartgeblakerde brokjes.