Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Gemeentelijke heffingen hoger voor huiseigenaren, lager voor huurders. De Limburgse gemeenten verhogen hun OZB-aanslag in 2011 gemiddeld met 3,0%. En de rioolheffing gaat gemiddeld nog wat sterker omhoog: + 3,35%. De afvalstoffenheffing daalt gemiddeld met ruim 2,1%. In totaal leidt dat tot een stijging van de gemeentelijke lasten in 2011 met ruim
1% voor de huiseigenaren, terwijl een huurder de gemeentelijke lasten met bijna 1% ziet dalen.

Dat blijkt uit het Belastingoverzicht 2011 dat de Provincie Limburg heeft gepubliceerd. In dit overzicht heeft de Provincie ook de lasten van de heffingen van de Limburgse waterschappen voor huiseigenaren en huurders opgenomen.
De lasten van de heffingen van de gemeente en het waterschap samen komen voor een huiseigenaar in 2011 gemiddeld op 873,91 uit. De gemeentelijke heffingen bedragen 647,72 en de heffingen van het waterschap 226,20. Het totaalbedrag is 1,12% hoger dan vorig jaar, de gemeentelijke heffingen zijn 1,07% hoger en de heffingen van de waterschappen zijn 1,24% hoger. Voor een huurder komen de totale lasten in 2011 gemiddeld op 523,00 uit. Het gemeentelijk deel is 337,71 en het deel van de waterschappen 185,28. De totale lasten dalen met 0,27%. De daling is te danken aan de daling van de gemeentelijke lasten met 0,95%, want de heffingen van de waterschappen stijgen met 0,99%. De daling van de gemeentelijke lasten voor huurders hangt samen met de lagere afvalstoffenheffing. Deze betalen huurders altijd en daarnaast betalen ze, afhankelijk van de keuze die de gemeente daarin maakt, het totaal, een deel of niets van de rioolheffing. OZB betalen huurders niet.

Gedeputeerde Noël Lebens, portefeuillehouder gemeentefinanciën, reageert op de uitkomsten: "Het liefst had ik gezien dat de burgers niet te maken hadden gekregen met hogere aanslagen van de gemeente en het waterschap. Dat is ook zo voor de meeste huurders, want die zullen in 2011 zelfs wat minder hoeven te betalen. Maar huiseigenaren krijgen wel een wat hogere aanslag op de deurmat. De stijging blijft wel voor de meesten onder het inflatiepercentage. Met de bezuinigingen die de gemeenten nu al hebben moeten realiseren, had het slechter kunnen uitpakken. De komende jaren moeten de gemeenten nog veel meer bezuinigen. Ze zullen de financiële problemen moeten zien op te lossen zonder de rekening daarvan bij de burger neer te leggen."

Het Belastingoverzicht 2011 bevat vele cijfers. Zo laat het zien dat de gemiddelde waarde van de woonruimten tussen 1 januari 2009 en 1 januari 2010 in Limburg met 2,93% is gedaald. Dat is voor het eerst sinds begin jaren '80 van de vorige eeuw. Vorig jaar steeg de gemiddelde waarde nog met 1,3%. Ook dit jaar is de gemiddelde waarde nog in drie gemeenten gestegen. De waarde van de bedrijfspanden voor heel Limburg is ook nog licht gestegen. Gemeenten houden bij het vaststellen van hun OZB-tarieven rekening met de ontwikkeling van de waarde van woningen en bedrijven. Leidend daarbij is meestal de gewenste opbrengst. In de periode dat de waarde (snel) steeg, zorgde dat voor dalende tarieven. Nu, met een dalende waarde, stijgen de tarieven. In 2011 met gemiddeld 6,10%. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde OZB-aanslag in 2011 drie procent hoger uitvalt en uitkomt op 213,35.

De afvalstoffenheffing is gemiddeld de hoogste van de drie gemeentelijke heffingen, in 2011 247,50. Maar het niveau is al een aantal jaar constant tot licht dalend. In 2011 is er weer sprake van een daling, dit jaar met 2,13%. Bij de rioolheffing is dat anders. Nog steeds gemiddeld de laagste van de drie gemeentelijke heffingen, maar al jaren het onderdeel dat het snelst stijgt. De gemiddelde heffing 2011 komt met 186,86 3,35% hoger uit dan in 2010.

De heffingen van de waterschappen bestaan voor meerpersoonshuishoudens uit:

- Een percentage van de waarde van de woning conform de taxatie door de gemeente. De heffing wordt aangeduid met 'bebouwd' en is voor de eigenaar;

- Een vast bedrag per huishouden. De heffing wordt aangeduid met 'ingezetenen' en is voor de bewoner, ongeacht of hij nu eigenaar of huurder is;

- Een vast bedrag per vervuilingseenheid. De heffing wordt aangeduid met 'zuiveringsheffing' en elk meerpersoonshuishouden wordt voor drie vervuilingseenheden aangeslagen.

De twee waterschappen in Limburg bepalen zelf hun tarieven. De totale aanslag voor een huurder stijgt bij Peel en Maasvallei met 2,07% tot 189,83 en bij Roer en Overmaas met 0,41% tot 182,90. Voor een huiseigenaar is de totale aanslag mede afhankelijk van de waarde van zijn woning. Voor heel Limburg stijgt de gemiddelde aanslag van het waterschap voor een huiseigenaar met 1,24% tot 226,20.

7-2-2011 10:01