TenneT


Onderzoek naar effect op vliegverkeer Schiphol door nieuwe hoogspanningslijn

07-02-2011 Door de komst van een nieuwe bovengrondse 380 kilovolt verbinding bij Schiphol treden er geen significante veranderingen op voor het vliegverkeer ten opzichte van de bestaande situatie, wat betreft botsingsrisico's en invloed op vogelbewegingen. Er is daarnaast nog aanvullend onderzoek nodig om een compleet beeld te krijgen van eventuele interferentie op luchtvaartgerelateerde systemen in die omgeving.

Dat blijkt uit een eerste rapport van het NLR Air Transport Safety Institute, (NLR-ATSI) dat in opdracht van elektriciteitstransporteur TenneT onderzoek heeft gedaan naar de inpassing van een nieuwe hoogspanningslijn bij Schiphol. In overleg met betrokken partijen als Schiphol, KLM, IVW, en de gemeente Haarlemmermeer is nader onderzoek gedaan naar mogelijke effecten op het vliegverkeer. Het NLR-ATSI heeft drie mogelijke effecten onderzocht. Het effect op vlieggedrag van vogels in de buurt van Schiphol, onderzoek naar de nieuwe masten die worden gebruikt en die iets hoger zijn, en de beïnvloeding van technische installaties door interferentie. De mogelijke invloed op vogelbewegingen en de botsingsrisico's van de nieuwe masten zijn in ogen van het NLR acceptabel. Voor het derde punt wordt komende periode nog nader onderzoek gedaan. De resultaten hiervan worden in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht.

TenneT is samen met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu bezig met de ontwikkeling van een nieuwe hoogspanningverbinding door de Randstad van Wateringen via Bleiswijk naar Beverwijk. Deze verbinding is nodig om de toekomstige levering van elektriciteit te garanderen. De verbinding wordt in gedeelten ontwikkeld en aangelegd. Voor de verbinding tussen Bleiswijk en Beverwijk wordt momenteel gewerkt aan een definitief tracé waar de verbinding komt te liggen. Bij Schiphol zijn meerdere tracés in ontwikkeling. Die liggen in de omgeving van de Polderbaan en nabij een reeds bestaande bovengrondse hoogspanningsverbinding van 150 kilovolt.

Downloads

Onderzoek veiligheidssituatie Schiphol in geval van realisatie Randstad 380 kV hoogspanningsverbinding (pdf 4,24 Mb)

Zie het origineel