Persberichten

Internationale BouwBeurs in Jaarbeurs Utrecht van start

Publicatiedatum: 07-02-2011

De Internationale BouwBeurs is vandaag van start gegaan in Jaarbeurs Utrecht. Het is het grootste vakevenement voor de bouw in de Benelux met in totaal 847 exposanten. In alle hallen van Jaarbeurs Utrecht zijn oplossingen te vinden op het gebied van Binnenstedelijk bouwen, Energieprestatie en energielabel, Integraal ontwerpen en bouwen en Veiligheid op de bouwplaats. Daarnaast is één van de thema's duurzaamheid.

Uit onderzoek gedaan onder de (potentiële) bezoekers van de beurs, dwarsdoorsnede van de bouw (onder andere bouwvakkers, aannemers, woningcorporaties, overheid, enz.) blijkt dat 68% geïnteresseerd is in duurzaamheid. Daarnaast is er een selectie van bedrijven die een duurzame oplossing presenteren tijdens de beurs. In totaal doen 96 exposanten mee aan deze zogenaamde Greenbuild Selection. Zij introduceren 184 nieuwe duurzame producten tijdens de beurs. Daarnaast staan een aantal jonge ondernemers geclusterd onder de naam Greenbuild Innovators.

Bouwtalent Award
Op 10 februari wordt de Bouwtalent Award uitgereikt. De BouwTalent Award is een prijsvraag van de Stichting BouwTalent voor mbo- en hbo-studenten. Zij kregen de opdracht om levensloopbestendige woningen te ontwerpen. Woningen die eenvoudig zijn aan te passen aan de behoeften van verschillende generaties bewoners. De woningen moeten bovendien duurzaam en energiezuinig zijn. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt, voorzitter van HBO-raad Guusje ter Horst en voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman nemen daarnaast deel aan een paneldiscussie over duale bouwopleidingen tijdens de beurs.

ZZP in de bouw
Een belangrijke groep voor de bouw en nog steeds groeiende groep is de ZZP'er. Daarom staat dit jaar het ZZP Plein op de beurs. Hier staan verschillende specialisten die bezoekers met vragen kunnen helpen. Dit zijn hele praktische onderwerpen zoals Hoe richt ik mijn ondernemerschap in? Informatie over innovaties, gereedschappen, enz. Wat is een praktische manier van boekhouden? Wellicht vinden jullie het interessant om aandacht te besteden aan de meest voorkomende problemen voor een startende ZZP'er in de bouw.

Eerste energiepositieve appartement
In de wereld zijn al diverse prefab bouwsystemen voor energiezuinige huizen, ook zijn er in Nederland al enkele energieneutrale woningen gerealiseerd. De volgende stap is het ontwikkelen van een energieneutraal appartement. Een groep onderzoekers van de TU Delft en een aantal bedrijven lopen voorop met het bedenken en maken van een dergelijk bouwsysteem. Tijdens de beurs worden voor het eerst twee essentiële bouwknopen van het systeem gepresenteerd. Ir. Jaap van Kemenade, productontwerper, en Rutger Wirtz, architect, beiden verbonden aan de TU Delft , zijn de trekkers van het project. "We beogen de realisatie van energiepositieve woningen met hogere bebouwingsdichtheid en behoren daarmee wereldwijd tot de absolute voorhoede."

Renovatie
Maar liefst 90% van het bouwvolume betreft renovatie van de bestaande woningvoorraad. Uit onderzoek blijkt dat ook de bezoekers van de Internationale BouwBeurs zien dat het werk zich meer richting renovatie verplaatst. 40% van de 511 ondervraagde bezoekers van de Internationale BouwBeurs 2011 zegt dat renovatiewerkzaamhedenzijn toegenomen vergeleken met een jaar geleden. De aandacht is dan ook enorm, maar liefst 60% is geïnteresseerd in dit onderwerp. Op de beurs laat de BouwhulpGroep zien wat mogelijk is. Een concreet voorbeeld is de doorzonwoning van standaard zes meter breed en in Nederland staan meer dan één miljoen van dit soort huizen. De BouwhulpGroep laat zien wat allemaal mogelijk is bij renovatie.

Over de Internationale BouwBeurs
De Internationale BouwBeurs - van 7 tot en met 12 februari in Jaarbeurs Utrecht - is de belangrijkste beurs voor de gehele bouwbranche. Motto is deze editie 'Bouwen doen we samen'. Aan de beurs is een uitgebreid activiteitenprogramma gekoppeld. Voor meer informatie kijk op www.bouwbeurs.nl. Parallel aan de beurs vindt de beurs Bouw & ICT, 8 tot en met 10 februari 2011, en het vakevenement Material Xperience, 7 tot en met 11 februari 2001, plaats. Voor meer informatie kijk op www.bouw-en-ict.nl en www.materialxperience.nl.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Noot voor redactie,

VNU Exhibitions