Gemeente Heerenveen

Inzameling incontinentiemateriaal gestopt

Per 1 februari 2011 beëindigt de gemeente Heerenveen de inzameling van incontinentiemateriaal en luiers bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. U kunt dit materiaal vanaf die datum nog steeds via uw eigen restafvalcontainer laten inzamelen, maar niet meer in de containers bij deze kinderdagverblijven en peuterspeelzalen deponeren.

Wel bieden wij u de mogelijkheid voor een bepaalde periode gratis een extra grijze minicontainer van 240 liter aan te vragen ingeval u veel luiers of incontinentiemateriaal heeft. U betaalt hiervoor alleen een borg van EUR 50 per container die u bij het inleveren van deze extra container weer terug ontvangt. De kosten voor de lediging zijn wel voor eigen rekening. Mocht u van dit aanbod gebruik willen maken, dan kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met SYP (Service Yformaasje Punt) van Omrin via (0900) 21 00 215.

De reden van het beëindigen van deze mogelijkheid is het faillissement van de fabriek die deze afvalstroom verwerkte tot herbruikbare eindproducten. Daarom wordt sinds medio 2009 het incontinentiemateriaal bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen op kosten van de gemeente tezamen met het bedrijfsafval van deze instellingen ingezameld. Het brandbare deel van dit afval wordt na scheiding in de Scheidings- en Bewerkingsinstallatie (SBI) van Omrin te Oudehaske verbrand in een reguliere verbrandingsoven.

Binnenkort wordt het brandbare deel verbrand in de ReststoffenEnergieCentrale (REC) van Omrin te Harlingen. Door het hoge energierendement (zo'n 85%) van deze installatie is dit vanuit milieuoogpunt de beste oplossing. Bovendien zijn geen extra vervoersbewegingen nodig om het materiaal bij de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in te zamelen wanneer dit tegelijk met het huishoudelijke restafval bij de burgers wordt ingezameld. Ook in verband met het diftar-principe 'de vervuiler betaalt', sluit deze oplossing het beste aan bij het gemeentelijk beleid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw gemeente, de heer K. de Wilde, telefoon (0513) 61 7861.