D66

maandag 7 februari 2011

Verhagen moet stoppen met foppen!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat minister Verhagen (ELI, CDA) moet stoppen met het foppen van ondernemers. Vandaag belooft Verhagen de komende twee jaar 740 miljoen euro voor het bedrijfsleven te besparen door verlaging van de regeldruk. Terwijl de echte lasten voor ondernemers de komende jaren juist met een veelvoud stijgen.

Kassamisleiding

Verhoeven: "Verhagen gedraagt zich als de Houdini van dit kabinet. De minister goochelt met cijfers en doet aan kassamisleiding. Hij wil 740 miljoen euro minder administratieve lasten, maar volgens het Regeerakkoord moet het bedrijfsleven vijf miljard euro voor de schatkist ophoesten. 6250 euro per bedrijf per jaar! Deze fopspeen van Verhagen is een lange neus naar het MKB. De minister geeft belastingkorting aan grote bedrijven, terwijl de lokale lasten van gemeenten en provincies de komende jaren omhoog gaan. En die rekening gaat grotendeels naar het midden- en kleinbedrijf."

Paarse krokodil en papieren tijger

In de plannen van Verhagen blijft nog te veel bureaucratie bestaan. De heffingen voor de Kamers van Koophandel en product- en bedrijfsschappen blijven verplicht, evenals de rittenregistratie voor bestelbusjes. "De bijl gaat volgens Verhagen in het regelwoud, maar het blijft bij dood hout sprokkelen. Veel paarse krokodillen en papieren tijgers lijken wel beschermde diersoorten, terwijl in verplichte heffingen niet daadkrachtig wordt gesnoeid. Bovendien maakt dit kabinet anderen verantwoordelijk voor haar mooie beloften aan bedrijven. Want het zijn vooral gemeenten die klachtenloketten bemannen, vergunningen verlenen, opdrachten aanbesteden en facturen betalen," aldus de sociaal-liberaal.