IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 7 t/m vrijdag 11 februari 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 7 februari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast is journaliste Miek Smilde over haar boek 'Raarhoek'. Hierin beschrijft ze de afbraak van het psychiatrische ziekenhuis Franciscushof in Raalte. Ze tekent indringende persoonlijke verhalen uit de geestelijke gezondheidszorg op en schept tegelijkertijd een historisch overzicht van vijftig jaar naoorlogse psychiatrie.


* Dinsdag 8 februari
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Presentator Jurgen Maas spreekt met Frank Poorthuis, de nieuwe hoofredacteur van HP/De Tijd. Hij wil een blad maken met minder 'boze mannen'. Niet langer is het blad voor Piet en Truus uit Almere, maar voor heel intelligent Nederland, of ze nou in Almere wonen of in de Amsterdamse grachtengordel.


* Woensdag 9 februari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Geograaf en antropoloog Gerrit Jan Zwiers schreef het boek 'Op zoek naar meneer Johnsson', waarin hij de zaak-Veldhof reconstrueert. De inzet was de erfenis van arabiste Lieneke Woltjer, waaronder enkele kostbare schilderijen van Mondriaan. Was Alex Veldhof, destijds medewerker van de PvdA in de Tweede Kamer, een sluwe oplichter of een wat wereldvreemde man die gewoon de waarheid sprak, hoe onwaarschijnlijk die ook was? Zwier volgt met gevoel voor humor het twintig jaar durende proces vol onlogische redenaties en slechte dossierkennis van rechters.


* Donderdag 10 februari
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

Paul Rosenmöller interviewt essayist Cyrille Offermans over zijn eerste roman voor volwassenen Dood van een leraar. Hij schetst hierin een verontrustend beeld van een bevlogen jonge leraar die vol ideeën en idealen aan zijn eerste baan begint.


* Vrijdag 11 februari
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast is neuropsychiater André Aleman over zijn boek 'Hersenspinsels'. Niet alleen schizofrenen hebben moeite met het verschil tussen realiteit en verbeelding. Ook gezonde mensen overschrijden soms de grens tussen fantasie en werkelijkheid: sollicitanten leuken hun cv op, alcoholisten noemen zichzelf een 'sociaal drinker', etc. "We denken dat we de werkelijkheid zien zoals zij is. Maar uit onderzoek blijkt dat we veel niet zien

Volg ons ook op Twitter en Facebook!

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl



IKON