Gemeente Brummen


Gemeentelijke heffing rioolrechten

(Oorspronkelijke publicatie datum: 21-01-2011)

Onlangs heeft u via Vitens Waterbedrijf de afrekening over het verbruiksjaar 2010 ontvangen. Daarbij is gelijktijdig de nieuwe voorschotnota in rekening gebracht. Onderdeel van deze nota is de gemeentelijke heffing: rioolrechten.

Met de opbrengst van de rioolrechten dekt de gemeente de kosten van aanleg en onderhoud van het rioolstelsel.
De wijze van heffing sluit zich tot en met 2010 volledig aan bij het beginsel 'de vervuiler betaalt': een tarief van 2,02 per m3 verbruikt water. Op deze wijze heeft de belastingplichtige direct in de gaten wat een m3 water in totaliteit kost. De afgelopen jaren heeft deze maatregel zn vruchten afgeworpen: het waterverbruik is verminderd. Negatief gevolg is nu echter dat de afgelopen jaren de 100% kostendekking helaas niet verwezenlijkt is. Dit heeft geresulteerd in een tekort van totaal 287.000,--. Daarom was het noodzakelijk om naast een aanzienlijke verhoging van het tarief per m3 naar 2,27, een vastrecht per object in te voeren: 42,--.

Negatief resultaat van deze aanpassing is dat met name kleinverbruikers nu relatief gezien zwaarder belast worden. Daarbij moet u zich ook realiseren dat het rioolstelsel niet alleen belast wordt met het huishoudelijk water, maar ook met bijvoorbeeld regenwater. Dit brengt dus gelijktijdig met zich mee dat iedere burger in gelijke mate gebaat is bij een goed onderhouden rioolstelsel.

Omdat de gemeente Brummen een groot buitengebied heeft en een relatief klein inwoneraantal, zijn de kosten per huishouden c.q. bedrijf relatief hoog. Helaas heeft dit direct gevolg voor de belastingdruk bij onze burgers.
Voorbeeld:

Heffing 2010 bij verbruik van 100 m3 aanslagbedrag was 202,-- Heffing 2011 bij verbruik van 100 m3 100 x 2,27 227,-- Vastrecht 42,-- Aanslagbedrag totaal: 269,--

Deze toename van de belastingdruk wordt grotendeels veroorzaakt door het feit dat het tekort van de afgelopen jaren gedekt moet worden. Uiteraard worden de kosten en opbrengsten jaarlijks beoordeeld. Zodra de tekorten gedekt zijn en de volledige kostendekking weer gerealiseerd is, zal dit uiteraard gevolgen hebben voor de tariefstelling.