Ingezonden persbericht


--- PERSBERICHT --- 16 januari 2011

Unieke samenwerking VARA Leids Cabaret Festival en Leids Film Festival

Cabaretgroep Op sterk Water maakt filmgerelateerd improvisatietheater

Na het succes van vorig jaar, bundelen het VARA Leids Cabaret Festival en het Leids Film Festival voor de tweede keer kun krachten. Op woensdag 9 februari, midden in de festivalweek van het VARA Leids Cabaret Festival, presenteert de improvisatie cabaretgroep Op Sterk Water 'filmgerelateerd improvisatietheater'. Ditmaal worden zij ondersteund door de juryprijswinnaar van vorig jaar: Jeroen Leenders.

Cabaretier Arjen Lubach, speler bij Op Sterk Water, over 'filmgerelateerd improvisatietheater': 'Een van onze leukste en best gewaardeerde voorstellingen van 2010 was zonder twijfel de voorstelling die we speelden voor het Leids Cabaret Festival & Leids Film Festival in de Leidse Schouwburg. Door de bijzondere mix van theater en filmbeelden ontstonden er unieke geïmproviseerde (film)scènes, zoals een spectaculaire trailer van een normale dag van een bezoeker, een eenmalige nasynchronisatie van een Thaise vechtfilm of de uitsmijter: jouw belevenis geregisseerd in de stijl van beroemde regisseurs.'

Op Sterk Water is een collectief van cabaretiers, acteurs, muzikanten en taalkunstenaars die voorstellingen speelt in theater, voor bedrijven, op scholen en op de radio. Op woensdagavond 9 februari 2011 ontstaan op aanwijzing van het publiek ter plekke sketches, scènes en liedjes, die tijdens deze samenwerkingsavond geheel in het teken van film zullen staan.

Kaarten á ¤17,50,- verkrijgbaar via de website van de Leidse Schouwburg www.stadspodia.nl.

Over het VARA Leids Cabaret Festival

Het VARA Leids Cabaret Festival vindt dit jaar van 7 t/m 12 februari 2011 plaats in de Leidse Schouwburg. Het festival wordt sinds 1978 georganiseerd en is een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Zij probeert jong cabaret- en theatertalent te stimuleren door de deelnemers zowel voor-, tijdens- als na het festival intensief te begeleiden en waar mogelijk is een brug te slaan tussen amateurcircuit en professionele podia. Gevestigde namen zoals Lebbis, Dolf Jansen, Najib Amhali, Javier Guzman, Sanne Wallis de Vries, Wim Helsen en uit de nieuwere generatie cabaretiers Katinka Polderman en Paulien Cornelisse begonnen ooit hun carrière op het toneel van VARA Leids Cabaret Festival.

Over het Leids Film Festival

Dit jaar vindt de zesde editie van het Leids Film Festival plaats: van 1 t/m 6 november 2011 worden verspreid over de bioscopen, musea en culturele podia van Leiden films vertoond, lezingen gegeven, exposities gehouden en feesten georganiseerd. In het Panoramaprogramma vertoont het festival de laatste (voor)premières van mainstream movies en van recente arthousefilms die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Daarnaast haalt het festival ook ieder jaar populaire Russische films en Japanse klassiekers naar Nederland. Het Leids Film Festival werkt in dit verband samen met o.a. de Russische Ambassade, het Sieboldhuis en de Japan Stichting in Leiden.


---