Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Hervatting proces Wilders live bij de NOS
7 en 14 februari: vanaf 09.45 uur, Nederland 1 / NOS Journaal24

HILVERSUM, 25 januari 2011 - De NOS doet op twee maandagen (7 en 14 februari) vanaf 09.45 uur op Nederland 1 en het digitale themakanaal NOS Journaal 24 live verslag van de hervatting van de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Aanvankelijk vond het proces tegen Wilders in de herfst van 2010 plaats. Hij stond terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie en voor groepsbelediging. Dat proces eindigde met een wrakingsverzoek van advocaat Bram Moszkowicz. De wrakingskamer wees dat verzoek toe, waardoor het hele proces met nieuwe rechters opnieuw gedaan moet worden.

De hervatting van het proces in de rechtbank in Amsterdam begint met twee zogenoemde regiezittingsdagen. Dat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld.

Maandag 7 februari, 1e zittingsdag
Deze eerste dag staat onder meer in het teken van de vraag welke getuigen de partijen willen horen. Zowel het Openbaar Ministerie als advocaat Moszkowicz kunnen daar verzoeken voor indienen. Ook komt de vraag aan de orde of de rechtzaak helemaal over gedaan moet worden. Moszkowicz wil dat wel, het Openbaar Ministerie niet. De eerste regiezittingsdag is live vanaf 09.45 uur te volgen op Nederland 1 en op NOS Journaal 24. Astrid Kersseboom neemt vanuit de studio de presentatie voor haar rekening. Zij spreekt met verslaggever Lidwien Gevers in Amsterdam en met een deskundige in de studio. Het NOS Radio 1 Journaal zal het proces de gehele dag op Radio 1 in de lopende programmering volgen.

Maandag 14 februari, 2e zittingdag
Op deze tweede regiezittingsdag zal de rechter een beslissing nemen over alle verzoeken die op 7 februari zijn gedaan met betrekking tot de inhoud van de rechtszaak. Ook wordt dan duidelijk wanneer het feitelijke proces van start gaat. Ook deze tweede dag is vanaf 09.45 uur te volgen op Nederland 1 en op NOS Journaal24. Het NOS Radio 1 Journaal doet van deze dag verslag in de lopende programmering.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)