Kersenteelt terug in de Maashorst 100 jaar na oprichting veiling Uden

06/02/2011 12:44


Ruim 100 jaar na de oprichting van de kersenveiling in Uden komt de kersenteelt weer terug naar de regio. Het project "Herintroductie Kersenteelt" in De Maashorst is een initiatief van Stuurgroep de Maashorst. De Maashorst is het grootse aaneengesloten natuurgebied van Brabant en is gelegen in Noord-Oost Brabant tussen Uden en Oss. De stuurgroep wil samenwerking tussen publieke en private partijen in de regio stimuleren. De herintroductie van de kersenteelt is een van de projecten waarmee dat gebeurt. De kersenteelt heeft volgens voorzitter Peer Verkuijlen van de stuurgroep de potentie om een nieuwe economische drager te worden voor de landbouw in de Maashorstregio met een professioneel streekproduct. Doelstelling van het project Herintroductie Kersenteelt is om te komen tot 50 hectare kersenteelt in de Maashorstregio in 2015. Het areaal in Nederland bedraagt op dit moment bijna 400 hectare.

Het slagen van dit project leidt er volgens Verkuijlen toe dat bedrijven op een bij het landschap en gebied passende manier een nieuw inkomen kunnen realiseren waardoor zij op de huidige plek kunnen blijven boeren. Op een relatief kleine oppervlakte genereert de kersenteelt namelijk een hoge toegevoegde waarde. Verkuijlen: "Er zijn vele technologische veranderingen in de landbouw, maar voor de kersenteelt is de bodem de belangrijkste vestigingsfactor. De grove zandgronden in de Maashorstregio zijn bij uitstek geschikt voor de kersenteelt. Door het behoud van de agrarische bedrijven blijven tevens de kleine buurtschappen en het typische agrarische cultuurlandschap behouden".

De kersenteelt is historisch gezien onlosmakelijk verbonden met De Maashorst en de Peelrandbreuk. In het voorjaar genoten velen van de uitbundige bloesem en in Uden waren de kersenfeesten opgehangen aan de oogsttijd. Kersenvisites, Peerke Verschiet en Veiling Uden zijn allemaal erfenissen van deze bloemrijke periode. De Maashorst vormde rond de Tweede Wereldoorlog zelfs één van de vier centra in Nederland wat betreft de kersenteelt.

De Maashorst stond in de vorige eeuw bekend om zijn kersenteelt rondom Uden en Nistelrode. Hierbij werd gebruik gemaakt van hoogstamboomgaarden. Deze kersenboomgaarden en de teelt van kersen zijn in de jaren '70 van de vorige eeuw helemaal verdwenen. Nieuwe teeltontwikkelingen hebben het de afgelopen decennia mogelijk gemaakt om kersen op laagstambomen te telen en daarbij zijn ook nieuwe, hoog productieve kersenrassen ontwikkeld. De kersenteelt is hierdoor inmiddels weer een teelt met een zeer gezonde marktpositie. Deze teelt kan de boeren op kleinschalig niveau een volwaardig inkomen bieden. Door de teelt met een aantal boeren gezamenlijk op te pakken, kunnen bovendien schaalvoordelen worden gerealiseerd op het gebied van teelt, mechanisatie, koelen en sorteren denken ze in de Maashorst.

Dennis Hurkmans is voorzitter van De Maashorstboeren, een agrarische natuurvereniging waarvan zowel boeren als burgers en MKB-ondernemers lid zijn. Hij denkt ook dat de kersenteelt de potentie heeft om uit te groeien tot een nieuwe economische drager voor de landbouw in De Maashorst. Te vaak wordt er volgens hem automatisch van uit gegaan dat landbouw geen duurzame toekomst heeft in de schil rond het natuurgebied. Hurkmans hoopt dat de herintroductie van de kersenteelt ertoe kan leiden dat bedrijven in deze schil een beter inkomen kunnen realiseren waardoor zij op de huidige plek kunnen blijven boeren en daar misschien zelfs een nieuwe generatie boer kunnen maken. De kersenteelt kan volgens hem een optie zijn voor boeren die een neventak zoeken of een andere toekomst overwegen. "Maar misschien zijn er ook wel MKB-ondernemers geïnteresseerd om te investeren".

Het projectplan Herintroductie Kersenteelt wordt maandag 7 februari aangeboden aan gedeputeerde Peter van Vugt van de provincie Noord-Brabant tijdens een besloten bijeenkomst in de Maashorst.

Stuurgroep De Maashorst bestaat uit de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden, Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Staatsbosbeheer, Recron, Natuurcentrum Slabroek, ANV De Maashorstboeren, ZLTO, natuur- en milieuorganisaties en de Regio VVV.

Projectpartners van stuurgroep de Maashorst:


- ANV De Maashorstboeren


- Boomkwekerij Van Rijn de Bruyn


- Rabobanken Uden Veghel en Bernheze Maasland


- The Greenery


- Universiteit Wageningen / PPO


- ZLTO

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.maashorstboeren.nl

www.maashorstboeren.nl