Gemeente Utrecht

Verbetering groeiomstandigheden bomen Melissekade

De gemeente gaat met het aanbrengen van betere grond de groeiomstandigheden van de lindebomen op de Melissekade in Parkwijk verbeteren. Gebrek aan groeimogelijkheden maakt de bomen vatbaar voor parasitaire zwamaantasting. Uit inspectie bleek dat een achttal door zwam aangetaste bomen grote kans liepen spontaan om te vallen. Op basis van de noodkapprocedure zijn de afgelopen week vier bomen gekapt en en worden woensdag 9 februari de vier andere bomen gekapt. In november 2010 zijn ook al twee lindes geveld, die tijdens een storm waren scheefgewaaid. Deze stormschade was voor de gemeente aanleiding alle bomen nader te onderzoeken.

De 68 lindebomen stonden aanvankelijk langs de Vleutenseweg en zijn in 2001 en 2003 herplant aan de Melissekade. De herplant is destijds niet goed verlopen. De conditie van de bomen was al matig omdat de lindes twee jaar lang in een te vochtig bomendepot hebben gestaan. Na de herplant groeiden de bomen nauwelijks en vormden zich weinig nieuw takhout. Naar aanleiding van de stormschade van vorig jaar is uitgebreider onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de slechte conditie van de bomen. Bij het weghalen van de resterende kluit van de in 2010 gekapte bomen viel op dat de laag vruchtbare grond niet diep genoeg was om goed in te wortelen. Ook bleken boomkluiten niet goed verankerd te zijn, waardoor er meer kans bestond op omwaaien.

De groeiplaats van de lindebomen kan worden verbeterd door het aanbrengen van meer voedingsrijke grond. Hierdoor hebben de bomen meer kans om sneller nieuwe stabiliteitswortels te ontwikkelen. De gemeente bekijkt nog in welke periode de werkzaamheden ter verbetering van de groeiomstandigheden het beste kunnnen worden uitgevoerd. De gekapte lindebomen worden vervangen.