Landelijk Aktie Komitee Scholieren

LAKS STEUNT IMANE MAHSSAN

Het LAKS heeft Imane Mahssan een steunbetuiging geschreven. Het is deze leerling van het Don Bosco College te Volendam ontzegt de klassikale lessen te volgen, omdat ze een hoofddoek draagt.

Het LAKS respecteert de vrijheid van onderwijs, en daarmee ook de vrijheid die scholen hebben om eisen te stellen aan de kleding van leerlingen en personeel op basis van hun principes. Maar dan moet de school wel consequent zijn en dat is bij het Don Bosco College niet het geval.

De commissie van gelijke behandeling (CGB) stelt dat het hoofddoekverbod op deze school niet voortkomt uit consistent beleid. Het Don Bosco College discrimineert volgens de CGB leerlingen die uiting geven aan een andere religie dan het katholieke geloof. In eerste instantie werd het hoofddoekverbod ingesteld om één lijn te trekken met het verbod op het dragen van petten en mutsen.

Pas toen de commissie zich ermee bemoeide, beriep de school zich op de katholieke identiteit. Net als de commissie van gelijke behandeling trekt het LAKS de geldigheid van deze argumentatie in twijfel en vraagt zich dan ook af waarom het Don Bosco College het oordeel zomaar naast zich neerlegt.

De hele brief is hier te lezen.
Zie het origineel