Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegevergadering van 1 februari 2011

Informatiepanelen en schuilhut bij voormalig douanekantoor

Het college heeft besloten mee te werken aan een verzoek van heemkundekring Ioannes Goropius Becanus om bij de grensovergang aan de Roovertsedijk een schuilhut met informatiepanelen te plaatsen en een bank met inscriptie.
Het plan is besproken met de Belgische buurgemeente Ravels en met de grondeigenaren.
De informatiepanelen en de bank kunnen op korte termijn worden geplaatst; voor de schuilhut moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De informatiepanelen op Poppels grondgebied zijn overigens al geplaatst.

Wethouder Hesselmans:
Maar weinig voorbijgangers kennen de geschiedenis van de Roovertsedijk als belangrijke grensovergang met een douanekantoor; als locatie waar in de 17e eeuw een schuurkerk stond en als plaats waar eeuwenlang een watermolen annex brouwerij was..
Het college werkt graag mee aan het plan dat heemkundekring Ioannes Goropius Becanus - samen met heemkundekring Poppelius uit Poppel - heeft opgepakt om de rijke geschiedenis van deze markante locatie onder de aandacht van voorbijgangers te brengen.

Ontwikkeling terrein voormalige steenfabriek Esbeek

In 2008 hebben vier bedrijven gezamenlijk de locatie van de voormalige steenfabriek aangekocht. Omdat de bedrijven binnen het huidige bestemmingsplan - de locatie valt binnen bestemmingsplan De Mierbeek - niet al hun gewenste ontwikkelingen kunnen realiseren, hebben ze verzocht het bestemmingsplan te herzien.
Het college heeft besloten mee te werken aan dit verzoek. Het bestemmingsplan wordt herzien op kosten van de aanvragers. Ook de geplande ontwikkeling van een ruimte-voor-ruimtewoning aan Esbeekseweg 12 wordt meegenomen in de herziening, zodat beide ontwikkelingen goed op elkaar kunnen worden afgestemd.