Politie Gelderland-Zuid

Autokraker(s) actief

Culemborg, 07-02-2011 o In de nacht van zaterdag op zondag zijn er in Culemborg een twintigtal autos opengebroken. In nagenoeg alle gevallen werd een raampje ingeslagen en het dashboardkastje doorzocht op waardevolle spullen.

In de zogenaamde ecowijk Lanxmeer in Culemborg was het op de Anna Blamanweg flink raak. Daar werden ongeveer 10 autos opengebroken. Ook in andere straten zijn de dader(s) actief geweest. Inmiddels hebben zich al enkele gedupeerden gemeld. Gedupeerden die nog geen aangifte hebben gedaan worden verzocht dit alsnog te doen via de site: www.politie.nl/Gelderland-zuid/aangifte. De politie heeft nog geen spoor van de daders maar hoopt aan de hand van getuigenverklaringen uiteindelijk voldoende informatie te verzamelen om achter de dader(s) te komen.

De politie wil deze inbraken graag oplossen en voor de toekomst deze ook zoveel mogelijk zien te voorkomen. Dat kunnen wij niet alleen. Daarbij hebben wij uw hulp nodig. Door het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen kunt u het inbrekers en dieven al heel wat moeilijker maken.

Eenvoudige tips:


* Zet de auto, wanneer dat kan, op een bewaakte of goed verlichte parkeerplaats;

* Neem altijd de sleutel uit het contact als u uit de auto stapt, ook al is het maar voor heel even;

* Bewaar nooit een reservesleutel in de auto;
* Laat bij het verlaten van de auto het stuur in het stuurslot vallen;

* Laat geen geld, waardevolle spullen of autopapieren in de auto achter;

* Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een boodschappentas of kleding;

* Als er niets zichtbaar in uw auto ligt, kan het er ook niet worden uitgehaald;

* Haal altijd het frontje van uw autoradio. Neem het frontje mee en verstop het niet in de auto;

* Verwijder uw navigatiesysteem en houder. Vergeet niet om de afdruk van de zuignap op de ruit weg te halen;

* Schakel de bluetooth-functie van uw mobiele telefoon, laptop en navigatiesysteem uit. Dieven kunnen deze apparatuur als die standby staat gemakkelijk traceren;


* Sluit de auto zorgvuldig af. Vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het opendak en het kofferdeksel af te sluiten.

Beveiligingsmaatregelen
U kunt het inbrekers en dieven extra moeilijk maken door het nemen van een aantal beveiligingsmaatregelen:

* Graveer uw autoruiten. U maakt het dieven erg lastig wanneer alle autoruiten zijn voorzien van het kenteken van uw auto en de landcode (NL). Bij diefstal moeten dan alle ruiten vervangen worden voordat de auto doorverkocht kan worden;

* Voorzie de auto van een goedgekeurd alarmsysteem. Een alarmsysteem geeft een luid signaal af als iemand aan uw auto komt. Dit schrikt inbrekers en dieven af;

* Breng naar keuze extra sloten aan, zoals een handremslot, stuur-pedaalslot of wielklem. Deze zorgen ervoor dat het wegrijden en besturen van de auto onmogelijk wordt.

Wat kunt u nog meer doen?
Iedereen kan slachtoffer worden. Waarschuw de politie als er op straat iets verdachts gebeurt of als u ziet dat de auto van iemand anders wordt opengebroken of gestolen. Hieronder geven wij u nog een aantal laatste tips:

* Bewaar thuis altijd kopieën van uw autopapieren;
* Registreer uw waardevolle spullen. Maak een lijst aan waarop u merk, type en serienummers van uw mobiele telefoon, navigatiesysteem, laptop en autoradio noteert. Hierdoor wordt het bij diefstal vaak eenvoudiger om uw spullen terug te krijgen. Registratiekaarten kunt u downloaden op de website van de politie.
* Merk waardevolle spullen door ze te voorzien van uw postcode en huisnummer. Uw spullen worden hierdoor een stuk minder interessant voor dieven. Bij de vakhandel zijn speciale merksets te koop. (14)

Laatst gewijzigd 07-02-2011 16:28 | © Regio Gelderland-Zuid |