CDA


Ormel: EU moet geweld tegen christenen veroordelen

maandag 7 februari 2011

Ter voorbereiding van de aanstaande Europese Top sprak de Tweede Kamer met minister-president Rutte. Tijdens deze top met de Europese regeringsleiders worden verscheidene zaken besproken, zoals energievraagstukken, de financieel economische situatie, maar ook de situatie in Egypte. CDA Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel voerde namens het CDA het woord.

Ormel spoorde de minister-president om aansluiting te vinden bij de in de EU steeds sterker wordende as van Duitsland en Frankrijk. âDeze minister-president lijkt nogal in te zetten op de banden met Engeland. In die relatie moet zeker geïnvesteerd worden, maar ik vraag mij af of premier Rutte ook inziet dat Berlijn en Parijs steeds meer de koers in de EU gaan bepalen. Die aansluiting moeten wij als Nederland niet missen. Wees daar scherp op!â.

Ormel brak ook een lans voor de bescherming van christenen in het Midden-Oosten. âIk heb begrepen dat de ministers van Buitenlandse Zaken het niet eens konden worden over een verklaring om het geweld tegen christenen en andere religieuze minderheden in het Midden-Oosten te veroordelen, ondanks aandringen van onze minister. Daarom vraag ik de premier om dit op te nemen met zijn collegaâs. Laffe terroristische daden tegen bijvoorbeeld Koptische christenen moeten ook door de Arabische Liga veroordeeld worden. De regeringsleiders van de EU moeten elke vorm van geweld tegen religieuze minderheden krachtig veroordelenâ. Ormel legde deze eis ook vast in een motie die kan rekenen op een grote Kamermeerderheid.

Ook sprak Ormel over Egypte. âHet ziet ernaar uit dat de dagen van Moebarak geteld zijn. Het is nu aan de EU om steun te geven aan de wensen van het Egyptische volk. Het is in ieders belang dat daar een stabiele leiding komt die luistert naar de wensen van het volkâ. Ook premier Rutte steunde deze lijn. Â