Waterschap Dommel

Opening vispassage Loondermolen

Publicatiedatum : 4 februari 2011

Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel zal dinsdag 8 februari 2011 de officiële openingshandeling verrichten van de vispassage Loondermolen op het Landgoed Loonderhoeve te Waalre.

Stuw

Ten zuiden van Waalre lag in de Dommel een stuw. Deze stuw vormde een barrière voor optrekkende vissen. Door de aanleg van deze vispassage is het nu voor vissoorten zoals de beekprik en de kopvoorn mogelijk om zich stroomopwaarts te verplaatsen om zich in hoger gelegen gebieden voort te planten. De vispassage loopt over het privéterrein van de familie De Schepper en maakt het mogelijk om het hoogteverschil van 0,90 meter te overbruggen. De vispassage is aangelegd in een oude meander die dreigde te verzanden. Deze oude meander is gebaggerd, uitgegraven en ingericht als vispassage.

Beekherstel

Naast de belemmering voor de vissen, was de waterverdeling over de twee lopen van de beek (de hoofdloop en de bypass over het landgoed Loonderhoeve) moeilijk te sturen. Dit kwam omdat de splitsing van de waterlopen benedenstrooms de stuw lag. Dit veroorzaakte verzanding van de bypass en de Dommel.

Vispassage

Het gaat hier om een zogenoemde bekkenvispassage. Deze vispassage, ook wel een vistrap genoemd, bestaat uit zes stenen drempels. De stenen drempels liggen trapsgewijs in het water. Hierdoor kunnen vissen het hoogteverschil in het water overbruggen. Met kleine sprongen zwemmen ze dan stroomopwaarts om zich in hoger gelegen gebieden voort te planten. Met deze aanpassing zal de biodiversiteit in het gebied toenemen.

Waterbodem schoongemaakt

Op het landgoed Loonderhoeve is de waterbodem gesaneerd (schoongemaakt) en is de verzanding van de beek aangepakt. Vervolgens is de vispassage aangelegd en een nieuwe stuw in de Dommel. De werkzaamheden zijn in december 2010 afgerond. Aannemer Liebregts BV uit Middelbeers heeft het werk uitgevoerd.