Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 31-01-2011

BEFAAMDE CREATIE 'DE DENKER' VAN RODIN KEERT TERUG NAAR THUISHAVEN IN LAREN

In AVRO's Close Up van dinsdag 8 februari

Het beroemde werk 'Le Penseur' ('De Denker') van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin was jarenlang hét pronkstuk in de collectie van het Singer Museum in Laren. Totdat het beeld in 2007 uit de tuin van het museum ontvreemd werd. Twee dagen later werd 'De Denker' zwaar verminkt teruggevonden en besloot het Singer Museum het te restaureren. Dit bleek geen sinecure. De operatie nam maar liefst anderhalf jaar in beslag. AVRO Close Up laat zien hoe het 'icoon' van het Singer Laren het spannende traject van restauratie in gaat.

Zwaar gehavend is het beeld 'De Denker' wanneer het in 2007 terugkeert naar het Singer Museum, nadat het eerder door dieven ontvreemd en vernield werd. Met brute zaagsneden in het hoofd en in één van de bovenarmen, plus een geheel verdwenen onderbeen, biedt 'De Denker' een erbarmelijke aanblik.

Het museum staat voor een groot dilemma: wat te doen met dit bijzondere, maar zeer gehavende beeld? Een nieuw beeld kopen is te kostbaar. 'De Denker' is misschien wel het beroemdste werk van Auguste Rodin en er bestaat maar een beperkt aantal bronzen afgietsels van. Dat maakt deze beeldhouwwerken duur; op een veiling in New York werd er in mei 2010 één verkocht voor tien miljoen dollar. De bijzondere band met dit exemplaar van De Denker was voor het Singer Museum echter de doorslaggevende factor om het tòch te laten restaureren. Dit exemplaar werd ooit gekocht door Anna Singer, de oprichtster van het museum Singer in Laren. Het was de kroon op haar verzamelwerk.

De documentaire 'De Denker van Anna' laat zien hoe 'De Denker' in 2009 en 2010, onder streng toezicht van het Musée Rodin in Parijs, dat de artistieke nalatenschap van Auguste Rodin beheert, een spannend traject van restauratie in gaat dat ruim anderhalf jaar zal duren. De uitdagingen waarvoor de Nederlandse restaurateurs komen te staan zijn vrijwel volkomen nieuw en één verkeerde beslissing het kan het herstel volledig saboteren.

AVRO Close Up ­ 'De Denker van Anna': dinsdag 8 februari om 23:00 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Algemene omroepvereniging AVRO