Ingezonden persbericht


Studiedag: Ouders en school, een hechte tandem voor het kind! De rechtspositie van kinderen en ouders in de scholen en instellingen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Op dinsdag 8 februari 2011 organiseert het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een studiedag 'Ouders en school: een hechte tandem voor het kind!'. Via deze studiedag wil het GO! inspelen op de steeds veranderende maatschappelijke context. Daarin maakt het traditionele gezin vaak plaats voor andere, complexere gezinsvormen. De studiedag biedt antwoorden aan de scholen over hoe ze best met deze nieuwe vragen omgaan.

Ondanks deze wijzigende gezinsvormen is één ding niet veranderd: de gezamenlijke inzet en bekommernis van alle ouders en alle scholen om kinderen maximale ontwikkelingskansen te bieden. De mate waarin ouders en school een tandem vormen is veelal de successleutel voor het kind. Daarom stelt het GO! een engagementsverklaring voorop die ze verwacht van de school en de ouders.

In het GO! wordt elke ouder, ongeacht de gezinscontext, als een volwaardige partner erkend in de maximale ontwikkeling van het kind en zijn talenten. Scholen in het GO! proberen elke dag dit partnership waar te maken. Door telkens hun handelen af te stemmen met de leerlingen en de ouders.

De studiedag heeft als doel directeurs, leerlingenbegeleiders, zorgcoördinatoren en CLB-medewerkers te laten kennis maken met een aantal principes en juridische sleutels om ouders en hun kinderen nog beter te kunnen begeleiden. De informatie die zal worden uitgereikt moet scholen vooruit helpen om correct te handelen binnen het juridisch kader.

Het GO! wil via deze studiedag ook mensen samenbrengen. Niet alleen personeelsleden van het GO! zijn uitgenodigd, ook journalisten en externe partners en organisaties zijn van harte welkom op dinsdag 8 februari.

De studiedag vindt plaats op dinsdag 8 februari 2011 in het Consciencegebouw, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel.

Programma

09.30 - 12.30u.:
Verkennen van het juridisch kader van de rechtspositie van kinderen en hun ouders binnen de schoolcontext. We gaan daarbij uit van talrijke praktijkvragen die het GO! de afgelopen jaren binnen de eigen scholen heeft verzameld.
13.30-15.00u.:
Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, gaat in debat met Nele Desmet (juriste van de Kinderrechtswinkel), Inge Schoevaerts (ombudswerk Kinderrechtencommissariaat), Mireille Cleppe (directeur Middenschool Groenhove Waregem) en Filip Giraldo (voorzitter GO! ouders), Alex De Smedt (VIRBO), e.a.
15.00-15.30u:
Het panel krijgt vragen vanuit het publiek voorgelegd.

Een continu proces: Een dialoog opzetten
Het GO! merkt dat de slaagkansen om de tandem ouders-school echt waar te maken afhankelijk zijn van de rol die tal van actoren daarbij spelen. Daarom wil het GO! met de resultaten van deze studiedag in dialoog treden met andere belanghebbenden zoals jeugdrechters, jeugdadvocaten, vertegenwoordigers van ouders, de kinderrechtencommissaris en diensten en voorzieningen binnen de integrale jeugdhulp (vertrouwenscentra, jongerenadviescentra e.a.). Door deze dialoog te voeren hoopt het GO! te kunnen bijdragen tot een beter afgestemd beleid tussen alle belanghebbenden. Het aandeel van de school mag in het belang van het kind niet onderschat worden. .