Raad van State


dinsdag 8 februari 2011
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Aalkeetpolder' van de gemeente Maassluis. Het plan heeft betrekking op een recreatieplas ten oosten van de Boonervliet. Het maakt onder meer horeca, een botenloods, wandelpaden en een kinderboerderij met speeltuin mogelijk bij de plas. De vereniging van Huiseigenaren Woonpark Boonervliet en een aantal andere omwonenden komen tegen de provinciale goedkeuring in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De inwoners vrezen parkeeroverlast van de bezoekers van de recreatieplas in hun woonwijk. Verder zou de natuur worden aangetast door de intensievere recreatie die het plan mogelijk maakt. (zaaknummer 201002180/1) Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om evenementenvergunningen te verlenen aan de Stichting Gay Business Amsterdam (GBA) voor het organiseren van diverse activiteiten tijdens de Gay Pride in Amsterdam in augustus 2008, waaronder de grachtenparade en het slotfeest bij de Stopera. De Gay Pride vindt in heel Amsterdam plaats. GBA heeft vergunningen gekregen voor vier evenementen, waaronder een feest op het Rembrandtplein. De burgemeester heeft de vergunningen voor de overige locaties aan andere organisaties verleend. GBA vindt dat de burgemeester ook die vergunningen aan haar had moeten verlenen, omdat zij in het verleden de Gay Pride organiseerde. GBA heeft tegen de weigering door de burgemeester beroep ingesteld bij de rechtbank van Amsterdam. Volgens GBA had de burgemeester op grond van het procedureregels die hij hanteert tot de conclusie moeten komen dat de vergunningen aan haar moesten worden verleend. De rechtbank verklaarde in juli 2010 haar beroep tegen de weigering echter ongegrond. De zitting gaat ook over de weigering door de burgemeester om aan GBA een evenementenvergunning te verlenen voor het organiseren van de hele Gay Pride in 2009. Op basis van nieuw beleid verleent de burgemeester nog maar één evenementenvergunning. De organisatie die deze zogenoemde parapluvergunning krijgt - in dit geval Pro Gay - moet dan samenwerken met andere organisaties om het feest te organiseren. GBA vindt dat de burgemeester ook nu haar de vergunning had moeten verlenen, omdat zij in het verleden de Gay Pride organiseerde. De rechtbank in Amsterdam verklaarde ook het beroep tegen deze weigering door de burgemeester ongegrond. Tegen beide uitspraken komt GBA nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201007734/1 en 20107736/1)
10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen heeft opgelegd aan de stichting Lauw-Recht uit Amersfoort. De minister heeft een boete opgelegd van EUR 24.000, nadat de Arbeidsinspectie in november 2007 had geconstateerd dat een Chinese man, een Egyptische man en een man met onbekende nationaliteit in eethuis Kollektief Kafee Averechts werkten zonder dat voor hen een werkvergunning was afgegeven. De stichting is het er niet mee eens dat zij is aangemerkt als werkgever van de mannen en dat zij dus de boete moet betalen. Als zij al als werkgever moet worden aangemerkt, kan haar vervolgens niet verweten worden dat de mannen zonder vergunning werkten. Bovendien waren de IND en de gemeente Utrecht van de situatie op de hoogte, hebben leden van de Tweede Kamer in het eethuis gegeten en kreeg het eethuis subsidie van de gemeente, aldus de stichting. Ook beschikt zij naar eigen zeggen over weinig financiële middelen, omdat het eethuis op vrijwilligers draait. Daarom had de minister de boete moeten verlagen. De rechtbank in Utrecht heeft in juli 2010 de inhoudelijke bezwaren ongegrond verklaard. De rechtbank heeft wel bepaald dat de boete verlaagd moet worden tot EUR 22.800, omdat de juridische procedure te lang duurt. De stichting komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat zij vindt dat de boete helemaal vernietigd had moeten worden. (zaaknummer 201008693/1)

10.00 uur
Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan 'Schoenmakershoek-Oost' van de gemeente Etten-Leur grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk met ruim 600 woningen in het noordoosten van Etten-Leur. Het gebied grenst aan de bestaande wijk Schoenmakershoek. Het provinciebestuur heeft aan een deel van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden. Het gaat om het deel dat in de buurt ligt van een aantal agrarische bedrijven. Volgens hem zou de gemeente te weinig rekening hebben gehouden met de zogenoemde milieuzones die rondom de bedrijven liggen. Hierdoor zouden de bedrijven in hun bedrijfsvoering kunnen worden beperkt. Verder zou er in de regio aan minder woningen behoefte zijn dan het plan mogelijk maakt. De gemeenteraad van Etten-Leur is van mening dat het provinciebestuur het hele plan had moeten goedkeuren. Daarom komt de gemeenteraad hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een aantal inwoners van de gemeente komen in beroep. Een van hen is eigenaar van een akkerbouw- en tuinbouwbedrijf aan de Donkerstraat. Hij vreest dat hij zijn bedrijf in de toekomst niet meer kan uitbreiden. Ook zou de milieuzone rondom zijn bedrijf onterecht zijn verkleind, zodat hij hierdoor in de bedrijfsvoering wordt belemmerd. Ook een andere agrariër vreest dit. Verder komt nog een aantal omwonenden in beroep. Zij vrezen verkeersoverlast, omdat de Pottenbakkerstraat is aangewezen als ontsluitingsweg voor de nieuwe woonwijk. Verder zou de waarde van hun woningen dalen doordat er meer verkeer door die straat zal rijden. Bovendien had er onderzocht moeten worden of de luchtkwaliteit en de geluidsbelasting in de omgeving verslechtert, aldus de omwonenden. Dit zou ten onrechte niet gebeurd zijn. (zaaknummer 200904306/1)