Gemeente Brummen


Voortzetten roekenbeschermingsplan

(Oorspronkelijke publicatie datum: 08-02-2011)

Brummen heeft weer een ontheffing gekregen om buiten het broedseizoen van de roek de overlast te beperken. De ontheffing geldt van 2011 tot en met 2015. De verjagingsacties van de afgelopen jaren blijken effectief. Daarom wil de gemeente er graag mee doorgaan.

Op basis van landelijke wetgeving is de roek een beschermde vogel. De gemeente Brummen heeft sinds 2004 een roekenbeschermingsplan dat door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij is goedgekeurd. Uitgangspunt is het beschermen van de roek, onder andere door het geschikt maken van enkele roekenlocaties. Vervolgens proberen we de roek door verjaging te verplaatsen van overlastlocaties naar gebieden waar ze minder overlast veroorzaken. Met dit plan kon de gemeente Brummen voor 5 jaar een ontheffing krijgen om buiten het broedseizoen van de roek iets aan overlastbeperking te doen. Omdat het vorige plan verlopen was heeft de gemeente in 2010 een nieuw Roekenbeschermingsplan opgesteld, ook deze is goedgekeurd door het ministerie.

Vrijwilligers
Bij de uitvoering van het roekenbeschermingsplan werkt de gemeente samen met een werkgroep van vrijwilligers en een lid van de Vogelwerkgroep Arnhem. De werkgroep komt enkele keren per jaar bij elkaar. Het verstoren van de vogels doen vrijwilligers, die hiervoor ontheffing hebben gekregen van de flora- en faunawet.

Met de verjagingsacties van de afgelopen jaren komen er steeds minder nesten terug op de overlastlocaties. Deze acties blijken dus effectief. Door de verjaging gaan de roeken wel nestelen op de locaties waar ze minder overlast veroorzaken. Dit is beter voor de roekenpopulatie. Door jaarlijks voor het broedseizoen verjagingsacties te houden, voorkomen we dat de roek weer gaat nestelen op de overlastlocaties.

Emmers en geluid
Huidige overlast locaties zijn: De Rees in Leuvenheim (in het bosje aan de Leuvenheimse kant), de Engelenburgerlaan en het bosje aan de Arnhemsestraat ter hoogte van de Primulastraat in Brummen. Hier wordt de roek in de toegestane periode verjaagd met opgehangen emmers en geluid. Zo voorkomen we dat de roeken zich hier weer gaan vestigen.

Informatie
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Sander Bosman van de afdeling Beheer. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 82 57 of mail naar s.bosman@brummen.nl.