Gemeente Meppel


Gemeente werkt aan herziening bestemmingsplan Rogat

07-02-2011 -

De gemeente Meppel gaat de bestemmingsplannen voor de kern Rogat herzien. Met deze actualisatie brengt de gemeente het aantal bestemmingsplannen van tien terug naar slechts één bestemmingsplan. De komende periode voeren medewerkers van de gemeente Meppel een inventarisatie uit. Als onderdeel van de voorbereiding ontvangen inwoners en ondernemers van Rogat op korte termijn een enquête. Het plangebied van het nieuwe bestemmingsplan ligt tussen de Hoogeveensevaart en de A28.

`Als gemeente zijn wij, vanuit de Wet ruimtelijke ordening, verplicht om voor 1 juli 2013alle bestemmingsplannen die ouder zijn dan 10 jaar te actualiseren en te digitaliseren. De kern Rogat is één van de gebieden die we op deze wijze actualiseren en dus digitaliseren. Op deze manier brengen we de 85 bestemmingsplannen van de gemeente Meppel terug naar ongeveer 18 plannen,' aldus wethouder Ton Dohle.

Waarom wordt het bestemmingsplan geactualiseerd? Op dit moment zijn de bestemmingsplannen voor de kern Rogat sterk verouderd en daardoor vaak onduidelijk. Daarnaast is de in het bestemmingsplan opgenomen regelgeving niet meer van deze tijd. Aanvragen om omgevingsvergunningen moeten daardoor vaak lange en kostbare procedures doorlopen. Dat is zowel voor de inwoners en bedrijven en de gemeente geen prettige situatie. Daarnaast verplicht de in 2008 in werking getreden Wet ruimtelijke ordening (Wro) de gemeente om alle bestemmingsplannen die ouder dan 10 jaar zijn te herzien en te actualiseren.

Hoe worden de bewoners en bedrijven betrokken?
Het vernieuwen van het bestemmingsplan doet de gemeente niet alleen. De inbreng van inwoners en bedrijven wordt gedurende het hele project bijzonder op prijs gesteld. Daarom ontvangen inwoners en bedrijven in week 6 een enquête. Op die manier kunnen zij hun steentje bijdragen aan het te vernieuwen bestemmingsplan.

Vervolgproces
Op dit moment ligt er nog niets ter inzage. Deze inventarisatieronde gebruikt de gemeente om de bewoners en bedrijven van Rogat te betrekken bij de totstandkoming van het voorontwerpbestemmingsplan. Deze is naar verwachting in september 2011 gereed. Dan volgt het formele proces en wordt een informatieavond georganiseerd. Op de website van de gemeente Meppel www.meppel.nl is meer informatie te vinden over het project `Actualisatie bestemmingsplan Rogat'.

Naar verwachting wordt het bestemmingsplan begin 2012 vastgesteld door de gemeenteraad van Meppel.